Alpinista Laura Mareș a devenit prima sportivă din România, care a cucerit vârful Ama Dablam din Himalaya

  • 25 Octombrie 2018 18:10
Alpinista Laura Mareș a devenit prima sportivă din România, care a cucerit vârful Ama Dablam din Himalaya

Laura Mareș a devenit prima sportivă din România ce a reușit ascensiunea tehnică a vârfului Ama Dablam din Himalaya, a anunțat Federația Română de Alpinism și Escaladă.

În data de 22 octombrie, ora 10,00, Laura Mareș, sportiv legitimat la Alpin Club Carpatic din București, divizia Elite Mountaineering, însoțită de Justin Ionescu, antrenor de alpinism și escalada, a reușit ascensiunea celui mai înalt punct al muntelui Ama Dablam (6.812 m) din Nepal, fără suport Sherpa și fără utilizarea de oxigen îmbuteliat.

Expediția a început în 5 octombrie în Kathmandu, cei doi urmând o etapă necesară de aclimatizare pe Valea Kumbu spre tabăra de bază a Ama Dablam și prin ture repetate pe munte, timp în care și-au amenajat singuri cele două tabere intermediare spre vârf.

Echipa a atins vârful pe ruta clasică, cea mai populară, cea sud-vestică. Ascensiunea a început din tabăra 2, la ora 2,00 AM și a durat 8 ore, desfășurându-se pe un traseu foarte tehnic și abrupt, surplombant pe alocuri, ce presupune cățărare mixtă, pe stâncă, gheață și zăpadă. Muchiile sale ascuțite și fețele abrupte fac ca Ama Dablam să fie numit și Matterhornul Himalayei.

Astfel, Laura Mareș a devenit prima sportivă româncă, legitimată a Federației Române de Alpinism și Escaladă, ce a reușit ascensiunea tehnică a vârfului Ama Dablam, considerat cel mai frumos munte din lume.

"A fost mult mai greu decât mi-am imaginat, a fost o susținută ascensiune tehnică. Am început antrenamentul pentru Ama în urmă cu un an, constând în escaladă, fitness, alergare pe stadion, ture pe munte", a declarat sportiva. Obiectivul său imediat este să se întoarcă acasă la fiica ei. Laura Mareș speră ca în 2019 să urce pe un vârf de peste 7.000 de metri.

Laura Mareș, medic oftalmolog din Iași, în vârstă de 43 de ani, ia parte la expediții montane din 2013, ea urcând pe Elbrus, Mont Blanc, Kilimanjaro, Damavand. Cu timpul, a început să se antreneze pentru ascensiuni din ce în ce mai tehnice: Matterhorn (septembrie 2016), Punta Dufour, Island Peak (aprilie 2017), tentativa pe Ghețarul Polonez în Aconcagua (în ianuarie 2018, reușita doar pe ruta clasică), Dent du Geant (august 2018).

Ama Dablam este al treilea cel mai popular munte himalayan pentru expedițiile comerciale. Cea mai populară rută este muchia de sud-vest, ascensiunile făcându-se, în mod uzual, în lunile aprilie-mai (înainte de muson) și septembrie-octombrie. Vârful principal, cel mai înalt, pe care l-au urcat Mareș și Ionescu, are înălțimea de 6.812 metri, iar cel secundar, vestic, de 6.170 m.

Ama Dablam înseamnă în limba Sherpa "Colierul Mamei", nume dat după forma crestelor sale - cea a brațelor unei mame strângându-și copilul la piept ("Ama") - și ghețarul de la baza sa, asemănat colierului tradițional purtat de femeile Sherpa ("Dablam").

Prima ascensiune a muntelui a fost reușită 13 martie 1961, de către echipa Mike Gill (Noua Zeelandă), Barry Bishop (SUA), Mike Ward (Marea Britanie) și Wally Romanes (Noua Zeelandă) pe muchia sud-vestică.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
37,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:1,54 m/s
Sun
31
Mon
33
Tue
34
Wed
33
Thu
31
Arhivă Radio Chișinău