Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități a venit cu recomandări către Ministerul Sănătății în privința respectării dreptului la muncă

  • 31 Decembrie 2018 18:17
Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități a venit cu recomandări către Ministerul Sănătății în privința respectării dreptului la muncă

Autoritățile, atât cele centrale, cât și cele locale, trebuie să întreprindă acțiuni astfel încât dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilități să fie asigurat și să fie create oportunități egale în domeniul dezvoltării profesionale.

De asemenea, este necesară consolidarea relațiilor de colaborare cu angajatorii în vederea identificării locurilor de muncă și acomodarea rezonabilă a locurilor de muncă în caz de necesitate pentru a facilita angajarea persoanelor cu dizabilități. Cu aceste recomandări vin reprezentații Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova, care în urma unei monitorizări au constatat că acțiunile din Planul Național de Acțiuni pentru anul 2017 pentru implementarea Strategiei Naționale privind Ocuparea Forței de Muncă 2017-2020 nu sunt implementate pe deplin, transmite IPN.

Ca urmare a monitorizării, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități a venit cu o serie de recomandări. Autorii raportului recomandă Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să aprobe planurile anuale ale SNOFM până la începutul fiecărui an de implementare, astfel încă să asigure implementarea acțiunilor în termenele stabilite. Reprezentații Alianței recomandă stabilirea țintelor și indicatorilor de progres, precum și ajustarea măsurilor din Strategia Națională privind Ocuparea Forței de Muncă 2017-2020 din perspectiva includerii dimensiuni dizabilității.

Se recomandă și colectarea datelor dezagregate pe criteriul dizabilitate în vederea monitorizării și evaluării impactului Strategiei asupra persoanelor cu dizabilități. În opinia autorilor, este necesară și revizuirea, în caz de necesitate, a termenelor de realizare a acțiunilor în vederea asigurării implementării efective a acestora pe parcursul perioadei stabilite. Autorii monitorizării consideră că sunt necesare rapoarte pe marginea Planurilor anuale pentru implementarea SNOFM în baza indicatorilor de progres stabiliți. Este recomandat să fie estimate costurile pentru implementarea acțiunilor planificate anual și să fie alocate resurse necesare pentru asigurarea implementării acțiunilor respective.

Planul Național de Acțiuni pentru anul 2017 pentru implementarea SNOFM conține 69 de acțiuni. Din considerentul că în Plan nu se regăsesc acțiuni ce vizează exclusiv persoanele cu dizabilități, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități a selectat pentru monitorizare 16 acțiuni, pe care le-a considerat relevante din perspectiva incluziunii persoanelor cu dizabilități. Ca urmare a estimării nivelului de realizare a fiecărei acțiuni monitorizate, autorii constată că un grad înalt de nerealizare a activităților în termenele planificate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău