Alianță cu mascați (Ziarul Național)

  • 17 Iulie 2015 10:01
Alianță cu mascați (Ziarul Național)

Revista presei din 17 iulie 2015

Alianță cu mascați, titrează Ziarul Național. Negocierile pentru formarea noii coaliții de guvernare sunt marcate de percheziții și rețineri ce vizează apropiații liderului unui partid care participă la negocieri. Reținerile care au vizat persoane apropiate liderului Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, par fi trase la indigo după scenariul de acum doi ani, când, în plin război politic între premierul de atunci Vlad Filat și prim-vicepreședintele Parlamentului Vlad Plahotniuc, CNA s-a apucat de percheziții și arestări care de asemenea au vizat persoane afiliate PLDM, amintește publicația.

Au trecut DNA și FBI Prutul? – se întreabă Nicolae Negru în Ziarul Național. De investigarea fraudei „de proporții gigantice” de la BEM se ocupă tocmai cei care sunt responsabili de eșecul preîntâmpinării acesteia, CNA și Procuratura Generală, opinează autorul. El își exprimă temerea că ar fi vorba despre o metodă de „desenare” a eventualei Alianțe, amintind și de declarația recentă a procurorului general, Corneliu Gurin, la adresa PL care seamănă a șantaj.

Negocierile intră în faza fierbinte, comentează în aceeași publicație Victor Ciobanu. Potrivit autorului, reținerea rudelor lui Filat înseamnă orice, numai nu lupta contra corupției, pentru că dosarul a fost scos de la naftalină anume acum, când negocierile ar trebui să intre în faza finală. Ziarul amintește că pe timpurile lui Voronin Centru anticorupție se transformase într-o veritabilă poliție politică, ocupându-se strict de adversarii politici. Potrivit autorului, vor urma dosare cu sacul (cu excepția unui partid, desigur), descinderi cu mascați (cu excepția unui partid, desigur), gunoi informațional în adresa tuturor (cu excepția unui partid, desigur). Iar după ce se va obține rezultatul dorit la negocieri, adică totul, se va crea alianța și Guvernul și situația se va liniști.

Alianța (criminală) tot mai aproape, titrează Timpul. Discuțiile despre formarea unei alianțe proeuropene avansează, iar clasa politică pare gata să uite ce s-a întâmplat din 2009 până acum și să pornească de la zero, scrie Silviu Tănase, care se întreabă ce se întâmplă cu sistemul judecătoresc? Ce se întâmplă cu fiscul, vama? Ce se întâmplă cu salariile? Cu BEM-ul? Cu FMI-ul? Reforma constituțională? Reforma teritorial-administrativă? Totodată, autorul concluzionează căMoldova sau va fi românească, sau nu va exista.

Publicistul Mircea V. CIOBANU scrie în Jurnal de Chișinău că R. Moldova este ”o țară obosită”. Noi suntem permanent osteniți, istoviți, sleiți de puteri. Noi așteptăm sâmbetele și duminicile ca să lucrăm. Noi așteptăm concediul ca să facem reparație în gospodărie. Munca e privită la noi ca un fel de necesitate fiziologică, ca un exercițiu masochist asumat, nu ca un mijloc de a trăi mai bine. Veniturile mari și viața frumoasă sunt condamnabile. Starea de repaus, contemplația, cititul cărților, sportul sunt privite cu suspiciune. Normal e să lucrezi. Să fii veșnic obosit. Și – la noi e normal să te plângi, cu orice prilej, de viață grea, de boli, de dureri, de sărăcie. În principiu, noi nici în UE nu ne croim calea mișcând reforme, construind drumuri sau dezvoltând infrastructura. Noi așteptăm, poate se va îndura cineva de noi, umilii, calicii, sărmanii, obosiții. Și ne va ceda un loc pe bancheta trenului care să ne ducă în Europa, conchide Jurnal de Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău