Alexis Tsipras în vizită la Berlin

  • 21 Martie 2015 16:08
Alexis Tsipras în vizită la Berlin

Alexis Tsipras, va vizita, luni, 23 martie, pentru prima dată Berlinul, unde se va întâlni cu Angela Merkel, care a avertizat deja că pentru Grecia urmează o perioadă dificilă, dar, de asemenea, a cerut în mod diplomatic continuarea dialogului.

Reprezentantul stângii din Grecia, Tsipras, vine să o viziteze pe conservatoarea Merkel în condițiile existenței dezacordului pe tema crizei datoriilor și a solicitărilor Atenei ca Germania să-i plătească despăgubiri pentru crimele și daunele comise de trupele ei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
 
Atmosfera se încinge în continuare și din cauza unei serii de declarații făcute de ambele părți - de la „propunerile” germane făcute cu ceva timp în urmă ca grecii să-și vândă insulele și să rezolve astfel problema datoriei și afirmațiile că grecii sunt leneși și că din cauza aceasta le merge prost la „ideea” grecilor de a fi confiscate bunurile germane sau la caricatura cu cancelarul Angela Merkel într-o uniformă de fascist.
 
Vizita lui Tsipras vine în momentul în care, cel puțin judecând după sondaje, majoritatea germanilor sprijină „greksit”, adică ieșirea grecilor din zona euro, unii dintre ei ridicând întrebarea cine este mai periculos pentru Germania și Europa - Tsipras sau președintele rus Vladimir Putin. Iar Tsipras este periculos pentru Germania, spun analiștii, pentru că dorește să blocheze măsurile de austeritate și cere despăgubiri de război. El este periculos, deoarece împrumuturile de 250 de miliarde de euro din ultimii cinci ani ar putea fi șterse, cu un prejudiciu pentru Germania de aproximativ 70 de miliarde de euro, ceea ce, în cazul în care membrii UE ar îndeplini dorința lui Tsipras, aceasta i-ar putea anima și pe alți politicieni din Spania sau Italia să solicite, de asemenea, înlesniri. Este periculos și pentru că Grecia ar putea reintroduce drahma, fapt care ar provoca un cutremur în zona euro.
 
Cu toate acestea, vestea bună în ajunul vizitei la Berlin ar putea fi faptul că la sfârșitul săptămânii Grecia a acceptat să prezinte creditorilor o nouă listă de reforme, pentru a obține banii. Tsipras a fost invitat personal de Merkel să vină la Berlin pentru că, după cum relatează mass-media, relația dintre cei doi miniștri de finanțe - Yanis Varufakis și Wolfgang Schauble - a devenit destul de proastă.
 
Merkel a luat în mâinile ei „cazul Atena”, astfel încât de la această vizită a lui Tsipras s-ar putea aștepta la cel puțin un semn al reconcilierii greco-germane. Se pare că Tsipras, care are în buzunar deja biletul pentru 8 aprilie pentru a merge la Moscova, va primi la Berlin nu numai răceala prusacă, ci și puțin soare cu dinți, pentru că, chiar înainte de sosirea lui, guvernul german a trimis primul semnal al disponibilității de a face un compromis, informează Rador.
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău