Dan Dungaciu | ”Votul pentru ”integrarea europeană” în Constituție a fost solicitat de PDM tocmai ca să nu treacă” (Revista presei)

  • 18 Octombrie 2018 10:28
Dan Dungaciu | ”Votul pentru ”integrarea europeană” în Constituție a fost solicitat de PDM tocmai ca să nu treacă” (Revista presei)

Revista presei - 19 octombrie 2018.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michlako, critică într-un interviu pentru Cotidianul lipsa reformelor în domenii de bază, precum justiția.

Am văzut și unele regrese, în ceea ce privește respectarea standardelor democratice sau principiile statului de drept. (...) În domeniul electoral s-a văzut un caz fără precedent, cu anularea rezultatelor alegerilor din mun. Chișinău, care au fost câștigate în mod liber și corect de către Andrei Năstase”, a subliniat Ambasadorul UE. Referitor la inițiativa Partidului Democrat de a introduce în Constituție sintagma de ”integrare europeană”, Peter Michalko a precizat că este mai important, în primul rând, respectarea prevederilor din Acordul de Asociere. ”Trebuie de făcut mult mai mult în respectarea statului de drept, a standardelor democratice, justiție și corupție”, a subliniat Ambasadorul european.

 Și tot în Cotidianul, analistul de la București, Dan Dungaciu, afirmă că nu era nicio șansă ca votul de ieri din Parlament cu privire la integrarea europeană să treacă,  ”pentru că asta s-a dorit de la început. Votul a fost solicitat de către PDM tocmai ca să nu treacă, pentru ca dl Plahontiuc să scape de problema asta cu victorie pe ambele fronturi: spre Bruxelles și București”, subliniază analistul.  Referitor la organizarea unui referendum la această temă, Dan Dungaciu crede că ”PD-ul nu a înțeles de la început în ce capcană a căzut. Cine i-a împins spre referendum i-a împins spre groapă. Când vor realiza asta vor stopa orice discuție despre referendum”, a opinat analistul.

Și Petru Grozavu scrie în Ziarul de Gardă despre inițiativa PD privind introducerea integrării europene în Constituție. ”Democrații s-au compromis și au compromis enorm ideea de integrare europeană. Puțini sunt cei care îi mai asociază cu Europa. În esența sa, PD nu a fost nicicând un partid de sorginte europeană sau a fost, dar în măsura în care a fost și PPCD, la vremea sa, un partid proromânesc. E imposibil să ai Acord de parteneriat strategic cu „Edinaia Rossia” a lui Putin (alături de PSRM) și să fii și proeuropean, în sensul în care să faci politică proeuropeană”, se pronunță critic autorul față de partidul de guvernare.

 Europa Liberă îi citează pe liderii democrați, după eșuarea votului în Parlament.

Au întors spatele integrării europene”, le-a aruncat de la tribuna parlamentului speakerul Andrian Candu. Iar Marian Lupu a adăugat: „Îmi pare rău. Era să fie șansa ca această sintagmă în Constituție să pună o barieră foarte puternică pentru ideile de aderare a R. Moldova la Uniunea Eurasiatică”.

Și tot Europa Liberă îl citează pe analistul Nicolae Negru, care crede că PD a inițiat ”un joc politic, crezându-se că în orice situație PD are de câștigat. Din punctul meu de vedere, nu are de câștigat. Oricum ai da, e un eșec: PD nu și-a atins scopul. Prin urmare, alegătorul poate ajunge la ideea că Vlad Plahotniuc nu mai e atât de atotputernic”, a opinat Nicolae Negru.

Președintele Turciei, Recep Erdogan a oferit Republicii Moldova două autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă”, scrie corespondentul în Republica Moldova al RFI România. Anunțul a fost făcut, joi, de liderul de la Ankara, în timp ce se afla într-o vizită în autonomia găgăuză din R.Moldova.

”Cele două mașini sunt din dotarea forțelor de intervenție ale poliției și armatei turcești. (...) Responsabili de la Ministerul de Interne nu au confirmat și nici infirmat informația”, după cum transmite RFI România.

Autospecialele TOMA sunt dotate cu tunuri de apă pentru a controla revoltele în masă. Acestea sunt produse de compania turcă Nurol Makina și sunt folosite de către polițiști în timpul manifestațiilor în masă din Turcia pentru a dispersa mulțimea. Autospecialele TOMA sunt utilizate și în Azerbaidjan, Libia, Zimbabwe, Georgia și Kazahstan”, scrie Ziarul de Gardă.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău