Alexandru Ursu, șef de Departament în cadrul ANRE: Prima platformă de tranzacționare a gazelor va asigura o libertate mai mare de a alege furnizorii

  • 08 Aprilie 2022 11:53
Alexandru Ursu, șef de Departament în cadrul ANRE: Prima platformă de tranzacționare a gazelor va asigura o libertate mai mare de a alege furnizorii

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat, la 7 aprilie, platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL „BRM East Energy” din România, pentru o perioadă de trei ani. Șeful Departamentului gaze naturale și energie termică în cadrul ANRE, Alexandru Ursu, a explicat într-un interviu acordat pentru Radio Chișinău că noua platformă va fi un instrument ce va oferi o mai mare libertate de alege furnizorii.

- Ce prezintă această primă platformă pentru Rep. Moldova și cum va funcționa?

- Este vorba de o platformă electronică, care este pusă la dispoziție și exploatată de către un operator al platformei de tranzacționare. În cazul dat e vorba de SRL „BRM East Energy”. Prin intermediul acestei platforme participanții la piață pot tranzacționa prin plasarea sau acceptarea ofertelor pentru atenționarea sau pentru vânzarea gazelor naturale. Aceste oferte sunt necesare pentru a răspunde fluctuațiilor pe termen scurt al cererii de gaze naturale. Deci, respectiv, această platformă va permite participanților la piață să tranzacționeze eficient gazele naturale.

- Ce va da sistemului energetic al Rep. Moldova această platformă? Mai multă siguranță, mai multă independență din punct de vedere al aprovizionării cu gaze?

- Sperăm, în primul rând, că va da un grad mai înalt al lichidității pieței. Aceasta înseamnă un număr mai mare de participanți, un număr mai mare de oferte și, respectiv, o libertate de a alege furnizorii și un interval mai larg al prețurilor la gaze naturale.

- Este legată decizia ANRE de aprobarea legii cu privire la gaze, care prevede inclusiv obligativitatea de a face rezerve de gaze? Vine, oare, această decizie în contextul anunțului recent al autorităților de la București care s-au declarat disponibile ca pe teritoriul României să fie construite depozite de gaze pentru Rep. Moldova?

- Această decizie vine mai mult pentru a implementa prevederile regulilor pieței gazelor naturale, care prevede crearea și aprobarea unei astfel de platforme. Pe această platformă nu poate fi tranzacționat serviciul de stocare a gazelor naturale, însă nu este exclus că pe ea poate fi tranzacționat volumul de gaze naturale necesar pentru a fi depozitat. Motivul luării acestei decizii nu este direct legată de depozitare, dar pe această platformă este posibilă tranzacționarea unor volume necesare pentru a fi stocate.

- Dar per ansamblu decizia face parte din pachetul de măsuri elaborat de autorități pentru a reduce din dependența energetică a Rep. Moldova față de un singur furnizor de gaze?

- În general, putem afirma și așa, scopul însă fiind majorarea numărului de furnizori care ne pot presta aceste servici și, respectiv, creșterea securității energetice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău