Alexandru Tănase: Strategia de reformare a Justiției a fost în mare parte un eșec

  • 30 Ianuarie 2018 18:54
0%
00:00:00
00:00:00

Legea privind aprobarea Strategiei de reformare a sectorului justiției, adoptată în 2011, a fost în mare parte, un eșec, consideră noul ministru al Justiției, Alexandru Tănase. El afirmă că își dorește să remedieze situația din domeniu. Printre obiectivele ministrului sunt: consolidarea independenței sistemului de justiției și restructurarea sistemului judiciar. 

Una dintre problemele sistemului de justiție din Republica Moldova este aplicarea excesivă și nemotivată a arestului preventiv, susține ministrul Justiției. Potrivit lui Alexandru Tănase, până în toamnă ar urma să se renunțe la judecătorii de instrucție și să fie angajați  judecători noi pentru drepturi și libertăți.

Anterior s-a încercat de mai multe ori reglementarea măsurii de arestare preventivă, însă nu s-a reușit din cauza rezistenței procurorilor și a judecătorilor, afirmă președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

Noul ministru al justiției își propune să facă și o reformă a resurselor umane din justiție. Potrivit lui Alexandru Tănase nu ar fi vorba despre o „epurare” a cadrelor, ci de o evaluare periodică a performanțelor judecătorilor. Totodată, se intenționează limitarea atribuțiilor procurorului general, a ministrului Justiției și a membrilor Curții Supreme de Justiție  privind numirea și destituirea judecătorilor.

Printre prioritățile Ministerului Justiției este și consolidarea independenței sistemului judiciar, inclusiv prin limitarea la un singur mandat a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Reforma justiției este una dintre condițiile  partenerilor de dezvoltare a RM, însă aceatsa trebuie să se facă astfel încă sistemul să devină independent, atenționează directoarea organizației Transparency Internațional Moldova, Lilia Carașciuc.

Uniunea Europeană și-a exprimat în repetate rânduri nemulțumirea față de lipsa de progrese în sistemul de drept din Republica Moldova. Mai mult, în toamna anului trecut, Uniunea Europeană a blocat alocarea a 28 de milioane de euro, bani destinați reformării justiției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău