Alexandru Tănase: O persoană din fruntea Procuraturii nu are cum să schimbe un anumit trend al instituției

  • 31 Mai 09:10
Alexandru Tănase: O persoană din fruntea Procuraturii nu are cum să schimbe un anumit trend al instituției

„O persoană din fruntea Procuraturii sau a Procuraturii Anticorupție nu are cum să schimbe un anumit trend al instituției. Poate influența anumite mutări, poate prioritiza anumite chestiuni, dar lucrurile în ansamblu nu sunt schimbate de Procurorul General”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Alexandru Tănase a precizat că Procurorul General nu desemnează și nici nu promovează procurori în funcție, potrivit emisiuniii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Conform Constituției, există Consiliul Superior al Procurorilor, care este entitatea responsabilă de accesul, exercitarea funcției și promovarea procurorilor. Procurorul General este un fel de manager, care are și atribuții procesuale, dar nu trebuie să ne facem mari iluzii. Oricine ar fi numit în această funcție, nu ar reuși să obțină rezultate pe măsura așteptărilor exagerate ale societății”, a spus Alexandru Tănase.

Deputatul PAS Vasile Grădinaru a declarat în cadrul emisiunii că Ion Munteanu, procurorul general selectat de către CSP, trebuie să facă pași concreți.

„Așteptarea noastră este ca sistemul să se auto-curețe. Cei asupra cărora planează dubii de integritate etică și financiară să fie excluși din sistem și să fie trași la răspundere cei care sunt vinovați de furtul milardului, Laundromat și celelalte dosare de rezonanță”, a spus Vasile Grădinaru.

Președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a afirmat în cadrul emisunii că Ion Munteanu a fost favoritul concursului pentru funcția de Procuror General.

„Consursul a fost creat pentru dânsul, nu există nicio surpriză în rezultatele de astăzi. Regret că nici CSP,, nici PAS, nici doamna Sandu nu înțeleg că lumea așteaptă meritocrație. Ion Munteanu se află de aproape doi ani în funcția de Procuror general interimar. În acest timp, nu s-au înregistrat progrese de facto în dosarul Laundromat, în dosarul furtului miliardului. Dosarul contrabandei, 800 de volume, cu prejudicii de miliarde de lei aduse statului în perioada 2011-2016 nu a fost reluat. Maia Sandu trebuie să își onoreze promisiunile de meritocrație și aplicarea legii. Vreau să văd ce va face Maia Sandu, pentru că Ion Munteanu nu corespunde criteriului de meritocrație”, a spus Ștefan Gligor.

Vasile Grădinaru l-a contrazis pe Ștefan Gligor.

„Pe dosarul furtului miliardului s-au trimis în instanță zeci de dosare și s-au deschis dosare noi, cum ar fi cel al lui Plahotniuc”, a specificat Vasile Grădinaru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,03 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
27
Wed
24
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău