Alexandru Slusari susține că benzina și motorina se vor scumpi săptămâna viitoare. Care ar fi motivul

  • 28 August 2021 15:00
Alexandru Slusari susține că benzina și motorina se vor scumpi săptămâna viitoare. Care ar fi motivul

Reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari, susține că benzina și motorina se vor scumpi săptămâna viitoare, în contextul în care care Agenția națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) urmează să majoreeze marja de comercializare a acestora.

„Rezultatele cedării Parlamentului față de un complot al petroliștilor și ANRE vom simți foarte curănd. Ultimele modificări la legea privind produsele petroliere nici nu au întrat în vigoare, dar Agenția Națională a companiilor petroliere se grăbește de la 1 septembrie să majoreze marja comercială pentru comercializarea benzinei A95 și motorinei de la 2,33 la 2,62 lei per litru. Cu aplicarea TVA, ne putem aștepta că de joi prețurile la acest tip de carburanți vor crește din senin cu 0,4 lei. De ce se întămplă acest lucru? Explicația formală este că conform ultimilor modificări este introdus "coeficientului de eficientizare” , care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere. Această medie se calculează pentru ultimii 5 ani. Nu cred că mulți din cetățeni, inclusiv deputați, ceva a înțeles din formula menționată. Însă sub paravanul acestei abracadabrei companiile mari petroliere și ANRE au lobat majorarea adaosului comercial pentru companiile petroliere, deși încă primăvară, în cadrul dezbaterilor publice, reprezentanții ANRE au insistat ca marja reală comercială medie a petroliștilor pentru primul trimestru al anului 2021 (pănă la modificarea metodologiei) era de 1,99 lei per litru”, a declarat Alexandru Slusari. 
El a mai menționat că așteaptă intervenția rapidă a guvernării în aceaastă situație și demiterea urgentă de către Parlament a conducerii ANRE. 
 
ANRE planifică ca pe 1 septembrie 2021 să modifice de urgență Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere și valorile marjelor la comercializarea carburanților, informează Mold-street.com.

Asta chiar dacă modificările operate de Parlament, pe 24 august 2021, în regim de urgență, în Legea privind piața produselor petroliere nu au intrat încă în vigoare, potrivit sursei citate.

Potrivit ANRE "în rezultatul modificărilor prevederilor legale, se impune anularea marjelor la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale, la comercializarea cu ridicata și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat și modificarea marjei la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, redenumită în marjă comercială specifică".

ANRE susține că principiul anterior de stabilire a valorii marjelor comerciale pe care s-a bazat la aprobarea Hotărârii nr. 254 din 14.06.2021 (prin care s-a adoptat noua Metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere și valorile marjelor n.r.) rămâne neschimbat, cu excepția valorii indicelui de sporire a eficienței pieței produselor petroliere, redenumit în „coeficient de eficientizare”, care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere.

Astfel ANRE planifică ca în ședința din 1 septembrie să aprobe "marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină) pentru semestrul doi al anului 2021, în mărime de 2,62 lei/litru".

 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău