Alexandru Slusari: Fermierii sunt revoltați! Se va merge spre acțiuni radicale

  • 11 Februarie 2022 08:29
Alexandru Slusari: Fermierii sunt revoltați! Se va merge spre acțiuni radicale

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, anticipează că după greva transportatorilor, fermierii vor fi cei care-și vor manifesta nemulțumirea față de actuala guvernare. Slusari spune că ramura agriculturii a fost lăsată de izbeliște de reprezentanții puterii, iar în condițiile majorării zilnice a prețurilor la carburanți, fermierii înregistrează pierderi considerabile. O soluție, spune Slusari, ar fi restituirea accizelor la carburanți, notează IPN.

Alexandru Slusari spune că, în ultima perioadă, se atestă o nemulțumire crescândă a agricultorilor, iar această nemulțumire ar putea genera proteste antiguvernamentale. Potrivit lui Slusari, majorarea prețului motorinei și al fertilizanților și lipsa susținerii din partea statului, transformă ramura agriculturii în una neprofitabilă.

„Fermierii sunt foarte revoltați, nu o dată au cerut de la guvernare același lucru ca și transportatorii, restituirea accizelor. În orice țară europeană, agricultorii nu achită accize. Acciza la combustibil este considerată impozit de lux, dar motorina pentru fermieri nu este un lux, este o resursă necesară producerii agricole. Fermierii nu sunt revoltați doar pe acest subiect, este și problema fertilizanților și pesticidelor, prețurile au crescut de 3-4 ori. Este și problema pieselor de schimb. Totul s-a scumpit”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Slusari spune că lipsa acțiunilor din partea guvernării pe acest subiect, ar putea scoate agricultorii la protest. După greva transportatorilor, agricultorii vor fi cei care vor veni cu ultimatumuri la adresa Executivului.

„Vorbesc cu mai mulți agricultori, care au diferite viziuni politice, nemulțumire se atestă la toți. S-au acumulat multe probleme la fermieri și simt că revolta se ridică la cote maximale. Dacă nu va exista un dialog punctual, eficient, cu soluții reale, dacă fermierii nu vor fi auziți, cred că această revoltă nu se va opri. Dispoziția generală este una alarmantă și se va merge spre acțiuni mai radicale”, a mai spus Alexandru Slusari.

Ieri, în urma unei ședințe dintre reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto s-a convenit o creștere a tarifului pentru călătoriile interurbane de la 60 de bani la 70 de bani pentru un kilometru, iar pentru cele raionale - de la 60 la 80 de bani. Decizia finală privind noile tarife, urmează să fie anunțată săptămâna viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău