Alexandru Slusari atenționează noul Guvern referitor la legea privind comerțul interior: Legea nu funcționează. Supermarketurile rămân a fi pline cu produse agroalimentare de import

  • 24 August 2021 10:32
Alexandru Slusari atenționează noul Guvern referitor la legea privind comerțul interior: Legea nu funcționează. Supermarketurile rămân a fi pline cu produse agroalimentare de import

Fostul Deputa ACUM, Alexandru Slusari atenționează noul Guvern referitor la noua Lege privind comerțul interior. Acesta menționează că din 1 iulie 2021 a intrat în vigoare modificarea la legea privind comerțul interior, care prevede că magazinele trebuie să aibă pe rafturi minim 50 % din anumite categorii de produsele agroalimentare. „Suntem la finele lunii august, însă această normă nu funcționează. Executivul nu a elaborat mecanismul de implementare” spune Slusari.

„Prin urmare, supermarketurile rămân a fi pline cu produse agroalimentare de import. De la producătorii autohtoni pentru poziționarea bună pe rafturi supermarketurile continuă să ceară discounturi nebune de 30-40 %, întrucât legea privind limitarea acestor discounturi nu a fost promulgată.
 
Drept consecință, importul crește galopant. În ianuarie-iunie 2021 importurile de mărfuri au însumat 3,266 miliarde de dolari SUA, nivel superior celui realizat în perioada similară a anului 2020, cu 36,5%. Iar decalajul considerabil dintre exporturile și importurile de mărfuri a determinat acumularea în 6 luni ale anului 2021 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de aproape 2 miliarde de dolari SUA (de 1,6 ori mai mult, comparativ cu cel înregistrat în aceeași perioadă din anul 2020 ). Este o cifră antirecord pentru toată istoria Republicii Moldova.
 
Celor care se bucură de creșterea importurilor în contextul încasărilor mai mari în bugetul de stat, vă amintesc că fiecare leu investit în mărfuri importate este o investiție în locurile de muncă din alte țări. Lucrurile sunt mult mai grave atunci când procurăm produsele importate, care pot fi și sunt produse în țara noastră. Aici nu doar sunt susținuți producătorii și angajații străini, ci se lovește în angajații și antreprenorii noștri”, scrie Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău