Alexandru Slusari: „Guvernarea nu conștientizează cât de gravă este situația în sectorul agrar, iar proteste ar putea apărea în orice moment”

  • 23 Ianuarie 15:36
Alexandru Slusari: „Guvernarea nu conștientizează cât de gravă este situația în sectorul agrar, iar proteste ar putea apărea în orice moment”

Guvernarea nu conștientizează cât de gravă este situația în sectorul agrar, iar proteste ar putea apărea în orice moment. Afirmația aparține directorului executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, care cere Guvernului ca să achite subvențiile fermierilor astfel încât aceștia să-și poată întoarce creditele luate de la bănci și să înceapă lucrările de primăvară. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii a subliniat într-un comunicat de presă că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură tratează cu responsabilitate toți fermierii și nu acumulează datorii față de agricultori, fiind însă respectat principiul primul venit-primul servit în legătură cu autorizarea plăților de subvenționare. Totodată, Ministerul a solicitat 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru o măsură suplimentară de sprijin a agricultorilor, transmite Radio Chișinău.

Potrivit directorului executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, autoritățile de la Chișinău nu conștientizează cât de gravă este situația în sectorul agrar și nu intervin pe măsură, așa cum o fac guvernele din alte țări.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii  „NEconfidențial” de la Radio Chișinău, în contextul recentei solicitări transmisă Guvernului prin care agricultorii cer să li se achite datoriile pentru subvenții, astfel încât aceștia să-și poată plăti dobânzile la creditele luate de la bănci și să înceapă lucrările de primăvară.

„Agricultorii sunt în mare parte decapitalizați, mulți dintre ei nu au minimul necesar din resurse pentru a începe lucrările de primăvară. O bună parte din ei sunt hărțuiți de creditori prin titluri executoriii, procese de insolvabilitate care s-au pornit. Toate aceste procese decurg pe fundalul inacțiunilor din partea statului. Gradul de revoltă este unul destul de înalt. Gradul de distrugere, decapitalizare este la fel de mare”, spune Alexandru Slusari.

Deși agricultorii au cerut să li se achite datoriile la subvenții până la 31 martie, Alexandru Slusari nu exclude faptul că unii dintre ei ar putea ieși la proteste până la această dată.

„Admit și nu exclud că în orice clipă într-un raion, în trei, în patru, fermierii la care gradul de disperare va ajunge la o cotă destul de mare, vor ieși spontan la proteste și fără chemări de la Forța Fermierilor și guvernarea trebuie să conștientizeze acest lucru”, transmite Alexandru Slusari.

De partea cealaltă, Ministerul Agriculturii a subliniat într-un comunicat de presă că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură tratează cu responsabilitate toți fermierii și nu acumulează datorii față de agricultori, fiind însă respectat principiul primul venit-primul servit în legătură cu autorizarea plăților de subvenționare.

Astfel, la 1 ianuarie 2024, AIPA avea recepționate peste 6500 cereri de acordare a subvențiilor pe cele cinci forme de subvenționare, iar până la data de 22 ianuarie subvenții au primit 900, în sumă de circa 155 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău