Alexandru Postică, despre încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană: Au un substrat politic și s-au făcut la indicația liderilor separatiști

  • 04 Martie 2020 14:01
Alexandru Postică, despre încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană: Au un substrat politic și s-au făcut la indicația liderilor separatiști

Federația Rusă a fost condamnată și anul trecut în zeci de cazuri la CEDO pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Cele mai grave încălcări țin de tortură și expropriere, potrivit Asociației Promo-Lex. În cele mai multe cazuri, se fac responsabili milițienii și procurorii separatiști, iar ilegalitățile au un substrat politic și s-au făcut la indicația liderilor regiunii separatiste, constată experții. Mai multe detalii are Radu Osipov.

Asociația Promo-Lex a publicat lista persoanelor care se fac vinovate de violarea drepturilor omului în stânga Nistrului, în 34 de cazuri. Experții se bazează pe 16 hotărâri din 2019 ale Curții Europene a Drepturilor Omului. În toate situațiile, responsabilă este Federația Rusă care trebuie să achite compensații în valoare de peste 720.000 de euro, iar Republica Moldova – 15.100 de euro.

Fenomenul cel mai răspândit este tortura și exproprierea, susține Alexandru Postică, directorul programului pentru drepturile omului la Promo-Lex. Crimele raportate de asociație, au fost comise între 2006 și 2014, de către așa-numiții funcționari de la Tiraspol, procurori, judecători sau milițieni. De cele mai multe ori, încălcările au un substrat politic și s-au făcut la indicația liderilor regiunii separatiste, afirmă Alexandru Postică.

„Intenția noastră a fost să sesizăm procuratura și organele de interne privind investigarea crimelor care au fost comise în stânga Nistrului. Așa-numiții procurori, așa-numiții judecători din regiunea transnistreană  s-au remarcat în mai multe cazuri de preluare forțată a averilor și de condamnare ilegală”, a afirmat expertul.

La finele anului 2019, 25 la sută din numărul cererilor și a dosarelor pendinte la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, vizau Federația Rusă. Președintele Curții menționează în raportul anual că această situație arată de fapt că încălcarea drepturilor omului este un fenomen generalizat în Rusia.

Anul trecut, Republica Moldova și Federația Rusă au fost judecate împreună în 16 cazuri. Rusia figurează alături de Ucraina încă într-o hotărâre, mai arată datele Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Promo-Lex a documentat abuzurile autorităților separatiste privind școlile românești din stânga Nistrului, începând cu 2004. În 2012, CEDO a obligat Rusia să achite 5,5 milioane de euro unui număr de 170 de petiționari, în 60 de dosare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău