Alexandru Flenchea | Nota de plată pentru gazul pe care Chișinău îl oferă Tiraspolului în schimbul energiei electrice ar putea fi achitată tot de malul drept
-
06 Decembrie 2022 13:16
Nota de plată pentru gazul pe care Chișinău îl oferă Tiraspolului în schimbul energiei electrice ar putea fi achitată tot de malul drept, așa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani. Cel puțin asta a sugerat fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, care a declarat pentru Radio Chișinău că nu vede nicio premisă ca regiunea transnistreană să se răzgândească de data aceasta. Și analistul Veaceslav Berbeca este de părere că situația regiunii transnistrene s-ar înrăutăți dramatic, dacă aceasta și-ar asuma achitarea volumului de gaze naturale livrate de Moldovagaz.
Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, nu se arată optimist în privința posibilității că Tiraspolul să achite pentru cele 5,7 milioane m3 de gaz pe zi livrate de Moldovagaz regiunii transnistrene după ce Compania de stat Energocom a semnat un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din stânga Nistrului.
„Tiraspolul din 2004 nu a mai plătit un singur cent pentru gaz. Eu nu văd nicio premisă de ce această realitate s-ar schimba acum. Tot modelul lor economic se bazează, în primul rând, pe acest gaz gratuit. Acest lucru permite ca întreprinderile lor să lucreze și să aibă profitabilitate și cel mai important le permite să genereze energie electrică, pe care să ne o vândă nouă, fiind principala sursă a lor de venit. Nu văd de ce s-ar răzgândi acum”, a spus Flenchea.
Alexandru Flenchea precizează că datoria este atribuită companiei Moldovagaz, al cărei acționar majoritar este Gazpromul rus. Chiar și așa, o parte din această datorie va fi pusă și pe umerii Guvernului Republicii Moldova, mai crede expertul.
„Este o datorie a unui agent economic. Lucrul acesta trebuie de spus clar. Nu este datoria suverană a statului Republicii Moldova, dar, în proporție de 34% este și datoria Guvernului, care este cel de-al doilea acționar”, a menționat expertul.
Și analistul politic Veaceslav Berbeca este de părere că malul drept nu are nicio garanție că Tiraspolul va achita pentru gazul pe care-l va consuma până în luna martie.
„Așa cum ei nu plătesc de la mijlocul anilor 2000 pentru gazul pe care-l consumă, așa nu vor plăti în continuare, pentru că existența lor depinde de gazele și pe care ei nu le plătesc. Putem să le numim gaze livrate gratuit. Dacă ar plăti gazele, ar fi într-o situație foarte complicată. Astfel, ținând cont de faptul că nu plătesc, ei pot utiliza aceste resurse financiare în scopuri sociale, economice, salarii, pensii și alte necesități în regiunea transnistreană”, a declarat Berbeca.
Amintim că zilele acestea Chișinăul a ajuns la o înțelegere cu Tiraspolul, pentru următoarele patru luni, iar Societatea pe Acțiuni Energocom a semnat în acest sens un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică din stânga Nistrului.
Conform contractului, Centrala de la Curciurgan va relua furnizarea de electricitate pe malul drept al Nistrului, ia Moldovagaz va livra zilnic în regiunea transnistreană 5,7 milioane m3 de gaze. Decizia a fost criticată de unii reprezentanți ai societății civile, dar și ai opoziției, pe motiv că, în opinia lor, ar alimenta separatismul transnistrean. Pe de altă parte, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că, actualmente, aceasta cea mai rațională ieșire din situație. Totodată, ministrul a anunțat că în urma acestei decizii va fi posibilă reducerea tarifului la electricitate cu 25 la sută, un kilowatt/oră urmând să coste patru lei. Între timp, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus revizuirea tarifului la energia electrică, iar cei doi furnizori trebuie să facă demersurile necesare la ANRE pentru ajustarea prețurilor.