Alexandru Arseni, de Ziua Suveranității: Urmează să realizăm reunificarea juridică a R. Moldova în cadrul statului național, natural și unitar – România, ca unic subiect de drept internațional
-
23 Iunie 2023 14:16
Republica Moldova marchează astăzi Ziua Suveranității. Declarația de Suveranitate a fost adoptată acum 33 de ani, la 23 iunie 1990, de către deputații pe atunci încă a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Cu această ocazie, în incinta Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova a fost organizat un eveniment dedicat Zilei Suveranității, transmite Radio Chișinău.
Declarația de Suveranitate proclama Republica Moldova, deși pe atunci încă în componența URSS, ca stat suveran, unitar și indivizibil.
Doctorul habilitat în drept constituțional, deputatul primului Parlament, autorul și semnatarul Declarației de Independență, Alexandru Arseni, prezent la eveniment, a declarat că spre deosebire de anii ”90, acum urmează să se realizeze reunificarea juridică a Rep. Moldova în cadrul statului național, natural și unitar – România:
„Valoarea supremă a declarației suveranității în spiritul unității și demnității naționale este consfințită în textul declarației de independență. Acolo unde se menționează că Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul fără niciun amestec din afară. Însă constatăm cu regret că deputații și guvernanții care au succedat după 1994 treptat au deviat de la reglementările declarației de independență, implicit și al reunificării naționale și teritoriale. Acum urmează să realizăm reunificarea juridică a Rep. Moldova în cadrul statului național, natural și unitar – România, ca unic subiect de drept internațional”, a spus Alexandru Arseni.
Primul președinte al Frontului Popular din Moldova, semnatar și el al Declarației de Independență a Rep. Moldova, Ion Hadârcă, a menționat că 23 iunie este
o zi istorică de o deosebită importanță pentru Rep. Moldova. Totodată, Ion Hadârcă a făcut referire și la summitul Comuinității Politice Europene care a avut loc la 1 iunie în Rep. Moldova, atunci când, în opinia sa, în mod real Chișinăul a fost în considerare și tratat c cu multă demnitate:
„Suveranitatea rămâne ca cel mai important jalon în această statalitate și oricât ar încerca unii din neștiință sau din ignoranță să zică că în toți acești ani nu s-a întâmplat nimic este o gravă eroare. De fapt, acum la summitul din 1 iunie s-a realizat propriu zis independența noastră, când în mod real, obiectiv și politic am fost luați în considerare cu toată seriozitatea și tratați ca subiect al dreptului internațional. Noi nu vom putea supraviețui fără o asigurare puternică din partea celor care ne dau tot sprijinul. Acum în fața actualii guvernări trebuie să fie o asumare și o decizie foarte categorică pentru un viitor”, a spus Ion Hadârcă.
Declarația de suveranitate a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranității, proces care a cuprins în 1990 întreg spațiul sovietic.