Alexandr Stoianoglo va fi anchetat penal în dosarul expulzării profesorilor turci

  • 08 Februarie 2022 08:28
Alexandr Stoianoglo va fi anchetat penal în dosarul expulzării profesorilor turci

Procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție (PA) a dispus anularea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Balan în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, fiind pornită urmărirea penală în dosarul expulzării profesorilor turci, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al PA, procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, fiind împuternicit de către Consiliul Superior al Procurorilor de a examina în ordinea controlului ierarhic superior, plângerea ex-deputatei în Parlamentul Republicii Moldova Inga Grigoriu, a dispus anularea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale din 22 decembrie 2021, emisă de procurorul desemnat de CSP, Andrei Balan în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Procurorul Andrei Balan a fost desemnat de CSP la 22 decembrie 2021 ca să  examineze sesizarea ex-deputatei Inga Grigoriu, prin care se invocau acțiunile pretinse a fi ilegale ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, manifestate prin imixtiune în înfăptuirea justiției, care s-au soldat cu investigarea defectuoasă a urmăririi penale în cauza penală numită generic „expulzarea profesorilor turci”.

Ex-deputata din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu menționa că este vorba despre investigarea defectuoasă a unui caz de rezonanță internațională și anume expulzarea profesorilor turci, care aveau reședință permanentă în Republica Moldova. Potrivit ei, scopul a fost scoaterea ilegală a profesorilor, folosind ilegal resursele financiare ale statului, în interesele unui stat străin, fapt constatat și de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) printr-o hotărâre din iunie 2019. De asemenea, potrivit ei, este vorba despre exonerarea arbitrară de răspundere penală a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate pentru faptele săvârșite.

Cei șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova pe 6 septembrie 2018. Cetățenii expulzați au fost condamnați în Turcia. Pe 11 iunie 2019, CEDO a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci și a obligat statul să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci cetățeni turci, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 125 de mii de euro.

Fostul director SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare. Ex-directorul SIS a primit amendă în mărime de 88 de mii de lei.

La trei ani de la expulzarea profesorilor, dosarul așa și nu fusese desecretizat, deși Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei recomandase acest lucru autorităților de la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău