Alexandr Lukașenko a desemnat un nou șef al KGB

  • 03 Septembrie 2020 14:25
Alexandr Lukașenko a desemnat un nou șef al KGB

Liderul belarus Alexandr Lukașenko a desemnat noi șefi la serviciul de securitate KGB, Consiliul de securitate și Comitetul de control al statului, pe fondul protestelor și grevelor izbucnite în urma controversatelor alegeri, a transmis joi agenția de știri Belta.

Lukașenko a declarat că a câștigat detașat alegerile prezidențiale din 9 august, însă protestatarii susțin că scrutinul a fost umbrit de acuzații de fraudare masivă și au ieșit pe străzi, manifestând de peste trei săptămâni și cerând demisia lui Lukașenko. Păstrarea loialității forțelor de securitate, care l-au ajutat să reprime manifestațiile, este vitală pentru Lukașenko în contextul în care încearcă să traverseze cea mai mare provocare cu care se confruntă în ultimii 26 de ani.

Alexandr Lukașenko l-a desemnat pe Ivan Tertel, fost șef al comitetului de control al statului, la conducerea KGB. Valery Vakulchik, fost șef al comitetului de securitate al statului, a fost desemnat secretar al consiliului de securitate al statului, transmite Belta. Lukașenko l-a mai desemnat și pe Vasily Gerasimov la conducerea interimară a comitetului de control al statului.

Comportamentul forțelor de securitate este atent monitorizat după ce experții în domeniul drepturilor omului din cadrul ONU au anunțat săptămâna trecută că au primit informări privind sute de cazuri de tortură, bătăi și rele tratamente executate de poliție împotriva protestatarilor. Guvernul belarus a negat informațiile legate de abuzuri comise împotriva manifestanților și a precizat că forțele de ordine au acționat în mod corespunzător împotriva demonstraților. Separat, doi foști prezentatori de televiziune au fost arestați miercuri seara în capitala Minsk, au transmis familiile acestora și presa locală.

Postul Euroradio a transmis că Denis Dudinsky a fost reținut de ofițeri în uniformă care l-au târât într-o minidubiță de culoare neagră în apropiere de locuința sa. Un alt realizator de televiziune, Dmitry Kokhno, a fost arestat, susține soția acestuia, Nadezhda, care a postat pe contul de Instagram că acesta a fost reținut peste noapte în închisoarea Okrestina din Minsk și urmează a fi prezentat instanței joi dimineață.

"Mulțumesc lui Dumnezeu că fiul nostru nu a văzut (arestarea)", spune Nadezhda, postând alături o imagine alb-negru a soțului său alături de micuț. Lukașenko a mulțumit săptămâna aceasta postului rus de televiziune RT, susținut de Kremlin, pentru că a trimis jurnaliști pentru a susține presa de stat din Belarus, după ce sute de salariați au intrat în grevă în semn de protest față de regimul Lukașenko. Ministrul belarus de externe, Vladimir Makei, anunța miercuri că guvernul nu va tolera "jurnaliștii care condamnă autoritățile și susțin protestele ilegale". "Este absout inacceptabil pentru noi, iar autoritățile vor răspunde în mod adecvat în această situație", a precizat Makei.

Sursa:RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău