Aleșii locali vin la Chișinău să ceară independență financiară (Adevărul)

  • 10 Octombrie 2013 10:05
Aleșii locali vin la Chișinău să ceară independență financiară (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 10 OCTOMBRIE

Ziarul de Gardă relatează despre interlopii moldoveni, căutați de Interpol, și despre cum poți comunica cu ei, făcând un singur click.

Aceeași publicație relevă cum s-a încheiat dosarul penal intentat pe numele lui Gheorghe Munteanu, cel care l-ar fi bătut pe președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Iurie Garaba.

Ziarul de Gardă continuă să dezvăluie averile magistraților. În ediția de astăzi publicația arată casa de milioane a judecătorului Serghei Namașco, de la Curtea de Apel Chișinău.

Aleșii locali vin la Chișinău să ceară independență financiară. Adevărul notează că sute de primari de orașe și sate vor protesta vineri, în fața Guvernului și a Parlamentului, cerând deputaților să voteze legea privind finanțele publice locale, care ar anula actualulsistem de transferuri pe criterii politice.

La rubrica despre crimele comunismului în Basarabia, Adevărul înserează istoria pensionarului Pavel Doronin din Chișinău, care a difuzat timp de cinci ani cărți poștale și foi volante cu  mesaje încifrate împotriva puterii sovietice. În 1972, a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare – un articol semnat de istoricul Mihai Tașcă.

Prințesa și porcii, așa se întitulează un comentariu despre vizita Principesei Margareta a României. Vizita a ajuns subiect în presa internațională, dar nu pentru că este, într-adevăr, una istorică, fiind prima vizită a moștenitoarei familiei regale românești în Basarabia, ci, potrivit publicației, „datorită“ celor câțiva idioți care i-au împiedicat pe înalții oaspeți să depună o coroană de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Autorul își îndeamnă colegii din presă să nu mai tirajeze orice prostie de-a comuniștilor. Ar mai ieși oare la rampă „râsurile“ inculte care i-au insultat marți pe Principesa Margareta și Principele Radu, dacă presa i-ar ignora? - se întreabă cotidianul.

Constantin Tănase scrie în Timpul că aceste grupări antiromânești și antieuropene sunt o emanație a actualei guvernări care, ca și guvernarea comunistă, nu a ridicat un deget ca să pună capăt războiului informațional și ideologic care-l poartă Rusia împotriva R. Moldova care continuă să fie invadată de televiziunile rusești, agenți ruși și de o numeroasă și agresivă coloană a a cincea a Moscovei. Astfel, potrivit autorului, nu-i de-a mirării faptul de ce nu a fost văzută prin preajmă poliția, acea poliție care i-a apărat cu atâta grijă părintească pe ultranaționalistul rus Rogozin și pe patriarhul rus Kiril care a venit să le spună românilor basarabeni că ei fac parte din „spațiul spiritual rusesc”.

Ziarista Sorina Ștefârță de la Ziarul Național îi aduce un omagiu scriitorului Aureliu Busuioc, care a plecat la cele veșnice acum un an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău