Alertă în sectorul de gaze naturale. Moldelectrica va utiliza păcura din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaze

  • 13 Octombrie 2021 19:22
Alertă în sectorul de gaze naturale. Moldelectrica va utiliza păcura din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaze

În Republica Moldova a fost instituită Stare de alertă în sectorul de gaze naturale, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spânu, după ședința Comisiei pentru situații excepționale.

Măsura a fost luată pentru ca instituțiile din domeniu și jucătorii de pe piața gazelor să poată pregăti măsuri de protecție a cetățenilor, a precizat Andrei Spânu. De asemenea, el a reiterat că Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatori casnici și industriali, și va găsi fonduri pentru protejarea de șocul generat de scumpirea gazelor. Ministrul a subliniat că ne așteaptă o majorarea a prețului la gaze, dar nu cunoaște încă în ce măsură, astfel că măsurile compensatorii vor fi luate în funcție de tarife.

Totodată, compania Moldelectrica va utiliza de astăzi păcura din rezerva de stat, pentru a reduce consumul de gaze. Andrei Spânu a spus că aceste rezerve sunt suficiente pentru cel puțin o lună, iar compania Energocom a fost mandatată să achiziționeze gaze din Ucraina și România.

În ceea ce privește negocierile cu gigantul rus, Gazprom, Andrei Spânu a declarat că în prezent acesta impune un preț prea mare, pe care Republica Moldova nu îl poate accepta:

Prețul de piață, credem noi, nu este corect, nu este un preț care poate fi acceptat de Republica Moldova, ținând cont că avem o relație de zeci de ani între Gazprom și Moldova Gaz, în care s-au stabilit niște formule. Credem că este corect că aceste formule, dacă e cazul să sufere anumite modificări, nu pot face o tranziție care este acum și nimeni nu poate benefica de o situație anormală de pe piață și să impună anumite condiții. Noi am discutat în cadrul Comisiei absolut toate scenariile, inclusiv acest scenariu în care nu avem, începând cu 1 noiembrie, un contract cu Gazprom, nu-l avem deloc sau nu-l avem la capacitățile de care are nevoie țara noastră.

Andrei Spânu va avea mâine discuții cu reprezentanții Gazprom, inclusiv despre datoria regiunii transnistrene și pachetul energetic trei, după care a spus că va reveni cu detalii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău