Aleksei Navalnîi a fost nominalizat pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European

  • 28 Septembrie 2021 09:08
Aleksei Navalnîi a fost nominalizat pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost nominalizat luni pentru Premiul Saharov acordat de Parlamentul European, în contextul în care aleșii europeni doresc să mențină atenția publică asupra mișcării prodemocrație care a fost interzisă în Rusia, a relatat luni Reuters, citat de AGERPRES.

În vârstă de 45 de ani, Navalnîi execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată, acuzații respinse de către disidentul rus.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni asupra unor oficialități ruse în legătură cu otrăvirea și întemnițarea lui Aleksei Navalnîi. Moscova respinge însă toate acuzațiile Occidentului și susține că UE se amestecă în problemele sale interne.

„Este esențial ca noi, în Parlamentul European, să ne confirmăm sprijinul constant pentru Navalnîi și să subliniem că starea sa este responsabilitatea președintelui (rus Vladimir) Putin'', a declarat eurodeputatul olandez Peter van Dalen.

Ceilalți nominalizați din acest an pentru Premiul Saharov sunt un grup de femei afgane care luptă pentru drepturile omului, activista Sultana Khaya, care militează pentru dreptul de autodeterminare al populației din Sahara Occidentală, fosta președintă interimară boliviană Jeanine Anez, acuzată de putere de „lovitură de stat'' contra guvernului fostului președinte Evo Morales și întemnițată, și organizația pentru drepturile omului Global Witness.

Pe 14 octombrie va fi stabilită o listă scurtă cu trei finaliști, iar câștigătorul ediției din acest an a Premiului Saharov va fi anunțat pe 21 octombrie. Ceremonia de înmânare a premiului va avea loc în 15 decembrie în cadrul sesiunii plenare a PE.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat anual și în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European, iar primul laureat a fost Nelson Mandela. Este acordat celor care au o contribuție excepțională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume. Premiul a fost numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov.

Anul trecut, acest premiu i-a fost acordat opoziției democratice din Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău