Aleksandr Lukașenko | Belarus vrea relații mai bune cu Occidentul deși aceasta îi provoacă „isterii” Rusiei
-
06 Martie 2019 10:15
Belarus va încerca să dezvolte relații mai bune cu Occidentul deși acest lucru îi provoacă "isterii" aliatului său tradițional Rusia, a declarat marți președintele belarus Aleksandr Lukașenko, la o zi după ce a ridicat o interdicție care limita la cinci numărul maxim al diplomaților americani acreditați la Minsk, relatează Reuters, preluat de AGERPRES.
Belarusul încearcă să-și amelioreze legăturile cu Vestul după un număr de dispute cu Moscova, care a anunțat eliminarea unor subvenții care au păstrat multă vreme țara de 9,5 milioane de oameni pe orbita Rusiei.
Comentariile lui Lukașenko sugerează că nu a reușit să depășească neînțelegerile cu liderul rus Vladimir Putin după mai multe întâlniri, inclusiv asupra unei schimbări a sistemului de taxe rus despre care Belarusul spune că îi va produce pierderi la buget de 400 de milioane de dolari în acest an.
Vorbind despre NATO și UE la o reuniune guvernamentală, Lukașenko a spus: "Ar trebui să vorbim cu ei, nu ar trebui să ne uităm la ei ca la niște dușmani."
"La modul ideal, direcțiile vestică și estică ale politicii externe a Belarusului ar trebui să fie în echilibru", a mai afirmat el, citat de agenția de stat BelTA.
Cooperarea Belarusului cu Vestul "provoacă un fel de reacție alergică și uneori isterii din partea principalului nostru partener, Federația Rusă. Întrebarea este, de ce sunt isterici ?", a continuat Lukașenko.
El se află la putere de 25 de ani, fiind unul dintre cei mai longevivi foști lideri sovietici. În timpul regimului său, Belarusul a fost în general aliniat mai strâns cu Moscova decât orice fost stat sovietic, dar lipsa sa de toleranță pentru disidenți l-a transformat în mare parte într-un paria pentru Occident.
Totuși, el a dat semne tot mai clare că încearcă o dezghețare a relațiilor cu SUA și Uniunea Europeană din 2014, când Belarusul nu a recunoscut anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia de la Ucraina vecină.
SUA și UE au impus sancțiuni Belarusului din cauza modului în care și-a tratat oponenții politici, care însă au fost ridicate în mare parte în 2016 după eliberarea deținuților politici și alte reforme.
Luni, Belarusul a ridicat o restricție care limita la cinci numărul diplomaților americani ce aveau permisiunea de a fi acreditați, limitare aflată în vigoare din 2008. Ministerul Afacerilor Externe din Belarus a anunțat că speră că decizia "va contribui la normalizarea pe mai departe a relațiilor dintre Belarus și SUA".
Lukașenko a spus că oficialii ruși au stabilit uneori condiții inacceptabile pentru Belarus, precum adoptarea monedei ruse sau chiar unificarea cu Rusia.
Rusia a păstrat Belarusul pe orbita sa politică cu subvenții și împrumuturi, dar Moscova intenționează să renunțe treptat la acestea pentru a ușura povara asupra propriei economii, lovită de sancțiuni occidentale.
Rusia, Belarus și Kazahstan au un aranjament duty-free în conformitate cu care Moscova trimite țiței și produse petroliere la Minsk fără tarife de export, iar Belarusul exportă apoi o parte din aceste produse, încasând diferența de preț. Totuși, de la 1 ianuarie Rusia și-a amendat codul fiscal pentru a pune capăt acestor subvenții, notează Reuters.