Aleksandr Lukașenko amenință Moscova că va bloca tranzitul petrolului rusesc

  • 12 Aprilie 2019 12:45
Aleksandr Lukașenko amenință Moscova că va bloca tranzitul petrolului rusesc

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a amenințat că va suspenda tranzitul petrolului rusesc pe teritoriul belarus, după ce Moscova a restricționat importul de fructe din Belarus, scrie Agerpres.

Rusia a luată această decizie pe motiv că merele și perele exportate de Minsk ar proveni din țări membre ale Uniunii Europene, care fac obiectul unui 'embargo alimentar' instituit de Rusia, ca răspuns la sancțiunile UE instituite împotriva părții ruse după anexarea peninsulei Crimeea. 

Rușii 'au ajuns la un asemenea grad de tupeu încât încep să ne răsucească mâinile', a reacționat furios Lukașenko joi, în cursul unei ședințe cu blocul economic al guvernului său, exprimându-și indignarea față de stadiul relațiilor comerciale și economice cu Federația Rusă.

'În ultimul timp (poate că mass-media mint, poate că experții îmi raportează o informație eronată) îmi este dat să aud și să citesc tot mai frecvent că partenerul nostru comercial principal (le place rușilor să se numească "parteneri") instituie din ce în ce mai multe sancțiuni împotriva Belarus', a afirmat Lukașenko, adăugând: 'Ei înșiși se află sub sancțiuni și le condamnă, și îi susțin în această privință absolut, dar - în același timp - luptă cu aceleași arme împotriva celor mai apropiați aliați'.

Belarus va limita sau va bloca tranzitul petrolului rusesc în legătură cu intrarea în reparații a oleoductului 'Drujba' ('Prietenia'), a anunțat după ședința prezidată de președintele belarus vicepremierul său Igor Petrișenko, potrivit agenției de presă Belta, citată vineri de portalul newsru.com.

El a explicat că specialiștii cereau încă acum jumătate de an închiderea conductei pentru reparații capitale, având în vedere că aceasta funcționează fără întrerupere de peste 50 de ani, dar atunci Minskul a decis să nu-i pună în dificultate pe 'partenerii ruși' și să nu blocheze tranzitul petrolului rusesc.

Vicepremierul belarus a legat nevoia actuală de a opri sau a limita activitatea conductei pentru lucrări de mentenanță prin 'cerințe ecologice' , informează Radio Svoboda.

Inginerul-șef al societății 'Gomeltransneft Drujba', Andrei Verigo, a precizat că se intenționează efectuarea de lucrări de mentenanță în cinci sectoare ale conductei, care a fost dată în exploatare acum aproape 55 de ani.

Prin această conductă vine petrol rusesc, care este apoi livrat în Europa Occidentală și țări balcanice și la întreprinderile petrochimice din Belarus.

Compania rusă Transneft a declarat că starea conductei 'Drujba' este satisfăcătoare, recunoscând că există unele deficiențe la oleoduct, dar acestea nu necesită reparații capitale.

Kremlinul a reacționat, afirmând că Rusia și Belarus nu se înțeleg până la capăt în unele probleme, dar că Moscova 'nu a instituit niciun fel de sancțiuni' împotriva țării vecine.

Relațiile comerciale dintre Rusia și Belarus s-au acutizat încă de la sfârșitul anului trecut, după ce Federația Rusa a anunțat anularea treptată a scutirilor de taxe vamale la exporturile de petrol în Belarus și, în același timp, majorarea impozitului pe sondă. Înainte, Belarus cumpăra petrol rusesc scutit de taxe vamale, îl rafina, instituia o taxă similară cu cea din Rusia și îl revindea. După eliminarea de către Rusia a taxelor vamale, produsele din Belarus riscă să nu mai fie competitive.

Sancțiunile Moscovei și reacția virulentă a Minskului intervin pe fondul zvonurilor potrivit cărora Moscova ar dori o reintegrare mai aprofundată între Rusia și Belarus, până la alipirea acesteia din urmă în componența Federației Ruse, pentru ca la expirarea actualului mandat de șef al statului, Vladimir Putin - care constituțional nu ar mai putea candida - să devină președintele noului stat Rusia-Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău