Aleksandr Lukașenko a convocat o ședință în penitenciar pentru a discuta cu opozanții închiși despre reformarea constituției

  • 11 Octombrie 2020 10:58
Aleksandr Lukașenko a convocat o ședință în penitenciar pentru a discuta cu opozanții închiși despre reformarea constituției

Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, a ținut o întâlnire cu totul surprinzătoare cu opozanții săi deținuți într-o închisoare din Capitala Minsk, relatează BBC News, citat de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, presa de stat a susținut că Lukașenko a convocat reuniunea pentru a discuta despre reforma constituțională cu opozanții săi care sunt închiși.

De partea cealaltă a baricadei, lideri ai opoziției au afirmat că acesta ar fi un semn de slăbiciune din partea președinteui care a obținut încă un mandat în alegerile din 9 august, alegeri care au fost fraudate.

 
Belarus a fost zguduită de proteste masive imediat după anunțarea rezultatului alegerilor de către Comisia Electorală, într-o primă fază fiind arestați nu mai puțin de 6.000 de manifestanți.

Candidatul Opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a spus că este adevărata câștigătoare a scrutinului și a cerut alegeri libere. Ulterior, ea a plecat din țară.

Uniunea Europeană și SUA au refuzat să recunoască rezultatul oficial al scrutinului prezidențial.

Ce s-a întâmplat la ședința din închisoare?


Biroul de presă al lui Lukașenko a susținut că în cadrul ședinței, care a durat patru ore și jumătate, participanții au convenit ca întregul conținut al discuțiilor să rămână secret.

Cu toate acestea, oficialii lui Lukașenko au dat publicității o fotografie în care apare președintele contestat și alte 11 figuri politice, care privesc în jos, palide, fără să schițeze niciun zâmbet.

Bancherul Viktor Babariko, opozant căruia i-a fost interzisă participarea la alegerile din august și în luna anterioară a fost arestat împreună cu fiul său, se află printre cei din fotografie.

Singura femeie care apare în fotografie este avocata Lilia Vlasova, membră a consiliului de coordonare a opoziției, arestată în luna august.

De asemenea, în poză mai apare și Vitali Shkliarov, un strateg belarus care are și cetățenie americană și care a lucrat pentru campania prezidențială a senatorului democrat Bernie Sanders.

''Constituția nu poate fi scrisă în stradă'', a spus Lukașenko, potrivit agenției Belta, evocând tema întâlnirii sale cu opozanții încarcerați.

”Nu poți avea un dialog într-o celulă de închisoare”

Principala rivală a liderului de la Minsk, supranumit ultimul dictator din Europa, Svetlana Tihanovskaia, care se află în continuare în exil în Lituania, a reacționat pe rețelele sociale.

Ea a spus că, prin acest gest, Lukașenko recunoaște liderii opoziției drept prizonieri politici, în condițiile în care până nu demult îi numea pe aceștia ”criminali”.

Lidera opoziției a adăugat însă că ”nu poți avea un dialog într-o celulă de închisoare”.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
17
Sun
17
Mon
18
Tue
19

Curs oficial BNM 14 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3937 -0.1393
USD 17.7253 -0.0353
RON 4.3418 -0.0295
UAH 0.6416 -0.0007
RUB 0.2382 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău