Alegerile pentru funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri au fost transferate de pe 19 mai pe 30 iunie

  • 19 Martie 2019 09:20
Alegerile pentru funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri au fost transferate de pe 19 mai pe 30 iunie

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au amânat data alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii autonome găgăuze pentru 30 iunie, deși inițial au stabilit data de 19 mai. O decizie în acest sens a fost aprobată de legislativul local luni, 18 martie, la propunerea deputatului democrat Serghei Cernev.

De asemenea, deputații au operat modificări la Codul electoral al Găgăuziei. Astfel, aleșii locali au decis că alegerile din Găgăuzia să aibă loc în baza listelor întocmite pentru alegerile parlamentare și nu în baza listelor locale. De asemenea, deputații au majorat pragul de participare la primul tur de la 30% la 50% la sută, scrie gagauzinfo.md.  

Prezentă la ședință, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a menționat că este dispusă să promulge doar amendamentele cu privire la ridicarea pragului de prezență la vot și a refuzat să semneze modificările ce vizează listele electorale.

”Înțeleg situația și dețin informații că este o amânare intenționată a alegerilor. Prin urmare, nimeni nu vrea să-și exprime poziția", a subliniat Irina Vlah.

Este de menționat că în septembrie 2018 bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a propus ca alegerile să aibă loc pe 17 februarie 2019, însă deputații locali nu au susținut această propunere și au stabilit data de 19 mai.

Guvernatorul (bașcanul) este persoana oficială supremă a Unității Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Bașcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfășoară o dată în patru ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău