Alegerile europarlamentare se desfășoară duminică în 22 de state membre UE. Când vor deveni cunoscute primele rezultate

  • 26 Mai 2019 11:11
Alegerile europarlamentare se desfășoară duminică în 22 de state membre UE. Când vor deveni cunoscute primele rezultate

Alegerile europarlamentare se desfășoară, astăzi, în România și alte 21 de state membre ale Uniunii Europene.

Scrutinul a început joi, iar până acum au votat cetățenii din Marea Britanie, Olanda, Irlanda, Cehia, Letonia, Malta și Slovacia. În total, 420 de milioane de cetățeni din 28 de state membre aleg 751 de eurodeputați.

Potrivit observatorilor, scrutinul se desfășoară pe fondul reflecției asupra ieșirii Marii Britanii și al amenințărilor din interiorul și din afara blocului comunitar.

Sondajele de opinie relevă că partidele populiste de extremă-dreapta ar obține scoruri importante și ar putea, astfel, împiedica procesul de luare a deciziilor în Uniune, în următorii cinci ani.

La Parlamentul European a fost organizat un uriaș centru de presă, de unde 1.300 de jurnaliști din întreaga lume vor urmări și transmite știri despre procesul electoral, transmite Radio România Actualități.

Oficialii din legislativul european spun că niciodată nu s-au înscris atât de mulți jurnaliști pentru noaptea electorală, lucru ce arată importanța în creștere a acestui exercițiu democratic transnațional. care este unic în lume.

Hemiciclul Parlamentului European, locul unde cei 751 de eurodeputați dezbat și votează, a fost transformat în centru media, unde pe un ecran uriaș, pe tot parcursul serii și nopții vor fi proiectate estimările voturilor din țările membre, pe măsură ce rezultatele vor fi transmise de autoritățile naționale.

Întreaga zonă din afara hemiciclului a fost dotată cu monitoare pentru a se vedea rezultatele alegerilor, iar în afara Parlamentului 13 camioane au fost echipate cu antene speciale pentru a transmite prin satelit în întreaga europă și în afara spațiului comunitar.

Primele estimări vor fi anunțate începând cu ora 19:00 ora României, iar cea a componenței noului Parlament după ora 21:15, ora României, pe baza rezultatelor naționale disponibile în acel moment.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău