Analistul politic Mihai Isac: „Este greu de crezut că alegerile din UTA Găgăuzia vor schimba ceva în regiune și vor aduce un guvernator care să susțină integrarea europeană a Republicii Moldova”

  • 28 Aprilie 2023 10:23
Analistul politic Mihai Isac: „Este greu de crezut că alegerile din UTA Găgăuzia vor schimba ceva în regiune și vor aduce un guvernator care să susțină integrarea europeană a Republicii Moldova”

„Din cauza situației din Ucraina și a situației economice dure, UTA Găgăuzia trece prin aceleași momente grele prin care trece toată Republica Moldova. Într-un fel sau altul, toți candidații la funcția de bașcan al regiunii și-au manifestat susținerea față de reluarea relațiilor dintre UTA Găgăuzia și Rusia. Găgăuzii trăiesc într-un ghetou informațional și fac parte din așa zisa „lume rusă” impusă cu forța de regimul de la Kremlin”, a declarat pentru Radio Chișinău analistul politic Mihai Isac, în contextul alegerilor care vor avea loc duminică, 30 aprilie.

Mihai Isac consideră că este greu de crezut că alegerile vor aduce un guvernator care să susțină integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Din păcate, în sondaje, în frunte se află candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, urmată de fostul deputat Grigori Uzun, susținut de PSRM. În funcție de mobilizarea la vot, ar putea intra în turul 2 și Dumitru Croitor, actualul ambasador al Republicii Moldova în Turcia”, a precizat Mihai Isac.

Potrivit analistului, după alegeri nu se va schimba nimic în regiune.

„Dacă postul de guvernator va fi câștigat de Evghenia Guțul sau Grigori Uzun, vom asista la o radicalizare a acestora față de Chișinău. Candidatul care ar fi favorabil autorităților de la Chișinău ar fi Dumitru Croitor, care și-a demonstrat capacitățile de gestionare a relațiilor cu România, Uniunea Europeană sau alți parteneri internaționali. Depinde și de autoritățile de la Chișinău, cât vor permite radicalizarea situației din Găgăuzia, dar aceste alegeri sunt un test important pentru autoritățile de la Chișinău. Sunt, practic, un barometru a popularității de care se bucură în regiunea autonomă reprezentanții partidelor pro-ruse”, afirmă Mihai Isac.

Referitor la campania electorală pentru alegerile din Găgăuzia, analistul a remarcat prezența unor derapaje grave din partea anumitor lideri politici de la Chișinău și că oferta electorală este plină de fantasmagorii

„Mă refer la Igor Dodon, care a susținut într-o întâlnire electorală că îl va aduce pe Putin să viziteze Găgăuzia, dacă va reveni la conducerea Republicii Moldova, ceea ce arată miza personală a lui Igor Dodon și a lui Ilan Șor în căștigarea alegerilor in Găgăuzia. Ilan Șor promite că va investi 500 de milioane de Euro și va construi un Găgăuzia-land după modelul Orhei-land sau a anunțat faptul că ar fi obținut acordul Moscovei pentru ca locuitorii din Orhei, Găgăuzia și Taraclia să plătească mai puțin pentru gazul primit, fără a specifica că o parte din acest gaz nu este provenit din Rusia”, a precizat analistul.

Acesta a conchis că există o campanie electorală dură în Găgăuzia, iar promisiunile se repetă de fiecare dată ridică o altă problemă.

„De ce partidele pro-ruse, cum este PSRM, nu au rezolvat problemele din Găgăuzia atât timp cât au fost la guvernare și în regiune și la Chișinău? Faptul că aceste mesaje electorale încă mai prind. arată necesitatea implementării de măsuri pentru ca populația de limbă rusă din R. Moldova să aibă acces și la alte surse de informare, pentru a nu mai cădea victimă acestui baraj de fake-news, care, din păcate, caracterizează campania electorală din Găgăuzia”, a spus Mihai Isac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău