Alegeri SUA | Ultimul test pentru Donald Trump

  • 19 Decembrie 2016 12:04
Alegeri SUA | Ultimul test pentru Donald Trump

Zi importantă în Statele Unite, unde Colegiul Electoral este așteptat să valideze astăzi victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale. Dacă în alți ani, procedura era doar o formalitate trecută adesea cu vederea, succesul controversat al republicanului care a pierdut votul popular a stârnit diverse scenarii.

Constituția nu îi obligă pe electori să voteze în conformitate cu ceea ce au decis alegătorii din statele pe care le reprezintă. Totuși cazurile în care un astfel de demnitar și-a schimbat opțiunea sunt foarte. De aceea nimeni nu se așteaptă la vreo schimbare majoră după votul de luni indiferent cât de controversată este victoria lui Donald Trump, scrie Digi24.

Există mai multe voci care au solicitat electorilor să voteze conform conștiinței pornind de la ideea că omul de afaceri nu îndeplinește criteriile morale pentru a conduce cea mai mare democrație a lumii. Se adaugă aici și dezvăluirile serviciilor de informații care susțin că Rusia l-a ajutat pe Donald Trump să câștige alegerile.

Mai mult, anul acesta a existat o mare discrepanță între votul electoral și cel popular. Donald Trump a câștigat 306 din voturile electorilor și a fost votat de 62,9 milioane de oameni, în timp ce Hillary Clinton a fost votată de 65, 8 milioane de americani, dar a obținut doar 232 de voturi din partea electorilor. 

Demisie în rândul Marilor Electori

Unul dintre Marii Electori din Texas, stat câștigat de Donald Trump, Art Sisneros, a preferat să demisioneze decât să voteze pentru candidatul Partidului Republican, din care el însuși face parte.

Art Sisneros a spus că preferă să-și urmeze conștiința și să nu voteze pentru un candidat în care nu crede.

Pentru ca Donald Trump să nu obțină majoritatea ar trebui ca 37 de electori să nu voteze cu el. În cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu ar obține majoritatea în Colegiul Electoral, atunci președintele ar fi ales de Camera Reprezentanților prin votul statelor reprezentate, iar republicanii au majoritate absolută a delegațiilor aici. De asemenea, vicepreședintele ar fi ales de Senat, prin votul celor 100 de Senatori, unde, din nou, Republicanii au o majoritate de 52 - 48.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău