Alegeri SUA: S-au deschis urnele pentru „midterms''

  • 08 Noiembrie 2022 16:38
Alegeri SUA: S-au deschis urnele pentru „midterms''

Americanii au început să voteze marți pentru alegerile organizate la doi ani de la scrutinul prezidențial, numite și alegeri de la jumătatea mandatului - 'midterms', care ar putea să le ofere republicanilor o majoritate în Camera Reprezentanților, să limiteze puterile președintelui Joe Biden pentru următorii doi ani și să îi deschidă calea lui Donald Trump pentru a reveni la Casa Albă, relatează AFP, scrie Agerpres.ro.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 06:00 pe Coasta de Est (11:00 GMT). Peste 40 de milioane de alegători au votat deja în avans în toată țara pentru acest scrutin în care se vor decide majoritățile în Camera Reprezentanților și Senat, cele două camere ale Congresului american. Sunt supuse votului toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților, unde mandatele sunt reînnoite la fiecare doi ani. Senatul are 100 de membri aleși, iar mandatele lor durează șase ani. Mai mult de o treime, adică 35 de locuri, vor fi reînnoite la alegerile de marți.

Cei aleși marți își vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023. Chiar dacă fotoliul de președinte nu este pus în joc, miza alegerilor este una uriașă și cu impact asupra deciziilor care vor fi luate de acum încolo la Casa Albă, iar rezultatele vor stabili peisajul politic al SUA înaintea alegerilor prezidențiale din 2024. În peste 160 de ani de când sunt organizate alegerile de la jumătatea mandatului, partidul președintelui nu a scăpat niciodată de acest vot cu valoare de sancțiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău