Alegeri SUA | Participarea la scrutinul prezidențial american, cea mai ridicată din ultimul secol

  • 04 Noiembrie 2020 15:37
Alegeri SUA | Participarea la scrutinul prezidențial american, cea mai ridicată din ultimul secol

Participarea la alegerile prezidențiale desfășurate marți în SUA și al căror rezultat este încă incert ar putea fi cea mai ridicată din ultimii o sută de ani, potrivit presei locale, citate de agenția EFE, preluat de Agerpres.

Portalul Edison Research estimează peste 157 de milioane de voturi la acest scrutin, adică o rată de participare de circa 65,7%, cu mai mult de cinci puncte procentuale peste rata participării, de 60,1%, la alegerile desfășurate cu patru ani în urmă. Potrivit US Elections Project, numărul celor care au votat este de circa 160 de milioane. Participarea la vot ar putea să depășească acum recordul de 65,7% din anul 1908, scrutinul din acel an având însă loc înaintea revizuirii Constituției prin care li s-a acordat femeilor dreptul de vot.

Scrutinul de marți s-a desfășurat în condițiile pandemiei de COVID-19, care în SUA a ucis până în prezent peste 232.000 de oameni. S-a ajuns astfel la un record al votului anticipat, peste 100 de milioane de alegători alegând această modalitate de vot, dintre care 35,9 milioane au venit la urne înainte de 3 noiembrie și 64,7 milioane au optat pentru votul prin corespondență.

Conform ultimelor date, Donald Trump are asigurați 213 electori din cei 270 necesari în Colegiul Electoral pentru a câștiga alegerile și Joe Biden 224 de electori.

Mai multe state-cheie în deznodământul scrutinului prezidențial american - respectiv Pennsylvania, Michigan și Wisconsin - au avertizat că vor mai avea nevoie de ore sau poate chiar zile pentru a număra toate voturile, parțial din cauza numărului mare de voturi prin corespondență.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău