Alegeri prezidențiale în Ucraina: Comediantul Zelenski este favorit în fața lui Poroșenko și Timoșenko

  • 31 Martie 2019 10:12
Alegeri prezidențiale în Ucraina: Comediantul Zelenski este favorit în fața lui Poroșenko și Timoșenko

Ucrainenii au început duminică dimineață să voteze la alegerile prezidențiale, în primul tur fiind favorit un comediant care joacă rolul unui președinte fictiv într-o populară emisiune TV, transmite Reuters.

Vladimir Zelenski, 41 de ani, opțiunea votanților sătui de corupția adânc înrădăcinată în țară, apare ca favorit în sondaje într-o cursă în trei în care mai luptă actualul șef al statului Petro Poroșenko și fostul premier Iulia Timoșenko.

Potrivit unui sondajul realizat de KIIS, ultima cercetare înainte de primul tur al scrutinului de duminică, arată că Zelenski conduce cu 20.9%, urmat la distanță de patru procente de președintele în exercițiu, Petro Poroșenko, cu 13.7% și liderul opoziției, fostul premier Iulia Timoșenko cu 9.7%.

În total, în cursa pentru alegerile prezidențiale s-au înscris 39 de candidați. În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține 50% din voturi, se va organiza un al doilea tur de scrutin, pe 21 aprilie, pentru primii doi clasați.

Criticii lui Zelenski îl acuză că nu este un personaj independent, notează Deutsche Welle. E suspectat că ar avea o alianță cu Ihor Kolomoiski, un om de afaceri aflat în rivalitate cu Poroșenko și care deține postul de televiziune unde Zelenski își prezintă show-urile și filmele. Kolomoiski si Poroșenko s-au înfruntat de mai multe ori în trecut, pe teme precum industria petrolului sau băncile, potrivit sursei citate.

DW arată că Zelenski desfășoară o campanie definită, potrivit criticilor săi, tocmai prin populismul pe care îl ataca în trecut, programul său electoral promițând o țară fără corupție, salarii și pensii mari, șosele bune și internet de mare viteză. El spune și că e nevoie ca războiul din estul țării să se încheie, dar nu oferă soluții, cu excepția unui caz în care s-a limitat să spună că e nevoie de negocieri. Și evită pe cât poate talk-show-urile, iar unii observatori din Kiev citați de DW bănuiesc că nu vrea să fie pus în situația să admită lipsa de cunoștințe.

Pe de altă parte, succesul lui este surprinzător, potrivit analizei DW, având în vedere că în unele domenii el reprezintă opusul principalelor forțe politice: vorbește de obicei rusa și, în mare parte, reprezintă populația vorbitoare de limbă rusă din estul și sudul Ucrainei și în trecut i-a ironizat puternic pe liderii pro-occidentali și s-a purtat mai degrabă cu mănuși cu fostul lider pro-rus Viktor Ianukovici. Dar succesul lui este explicabil în parte cu dorința ucrainenilor de a vedea fețe noi în politică, iar principalul public pe care îl vizează sunt tinerii.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău