Alegeri prezidențiale în Italia. Noul președinte nu a fost ales nici după a treia rundă de vot

  • 26 Ianuarie 2022 18:13
Alegeri prezidențiale în Italia. Noul președinte nu a fost ales nici după a treia rundă de vot

Alegerile prezidențiale din Italia au ajuns miercuri la al treilea tur de scrutin, dar s-a încheiat însă fără niciun câștigător. Parlamentarii italieni nu au reușit să desemneze un nou președinte al republicii nici după a treia rundă de vot, relatează Reuters.

La primele trei runde, un candidat trebuie să întrunească două treimi din voturi pentru a fi ales. Începând cu runda a patra, care se va organiza joi, este suficientă majoritatea simplă pentru ca unul din candidați să câștige, transmite DIGI24.

Mulți deputați au depus miercuri buletine de vot necompletate. Tot mai mulți l-au indicat însă pe actualul șef al statului, Sergio Mattarella, deși acesta anunțase că nu va accepta un al doilea mandat.

Blocurile politice de centru-stânga și centru-dreapta nu par mai apropiate de un acord asupra unui candidat acceptabil pentru altele, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

În mod tradițional, nu există candidați oficiali în cursă, dar actualul prim-ministru, Mario Draghi, este considerat de mult timp ca fiind favorit pentru acest rol. Având în vedere că nu poate deține ambele funcții, la Roma se poartă de săptămâni întregi negocieri cu privire la modul în care va continua guvernul său, în care sunt reprezentate aproape toate partidele majore din parlament.

Mandatul actualului președinte, Sergio Mattarella, se încheie la 3 februarie.

Președintele țării este ales pentru un mandat de șapte ani, prin vot indirect, de către o adunare formată din membrii celor două camere ale parlamentului (629 de deputați și 321 de senatori) și din delegați din partea regiunilor.

Președintele, în calitate de șef al statului și garant al Constituției, numește șeful guvernului și, la propunerea acestuia, miniștrii. El are puterea de a dizolva Parlamentul și, eventual, de a retrimite legile în fața acestuia atunci când acestea sunt prezentate pentru promulgare. Prezidează Consiliul Suprem al Magistraturii, numește o treime din membrii Curții Constituționale și are dreptul de a grația. Președintele trebuie să fie cetățean italian și să aibă cel puțin 50 de ani, scrie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău