Alegeri pentru Duma de Stat a Rusiei: Moscova mizează puternic pe votul locuitorilor din Donbas; Ucraina protestează

  • 16 Septembrie 2021 16:16
Alegeri pentru Duma de Stat a Rusiei: Moscova mizează puternic pe votul locuitorilor din Donbas; Ucraina protestează

Kievul a denunțat joi desfășurarea alegerilor legislative ruse în Crimeea anexată (în 2014) de Moscova, precum și participarea locuitorilor din Donbas la scrutinul pentru Duma de Stat rusă (camera inferioară), în timp ce Kremlinul mizează puternic pe votul locuitorilor din estul Ucrainei controlat de separatiști, potrivit agențiilor de presă AFP, EFE și Ukrinform, citate de Agerpres.

'Ceea ce Rusia face, organizând alegerile sale naționale, relevă o încălcare a dreptului internațional', a declarat șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministerul de Externe ucrainean a exprimat și în ajun un 'protest viguros', acuzând Moscova de 'încălcare flagrantă a normelor și principiilor dreptului internațional, a Constituției și a legislației în vigoare în Ucraina'.

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) a calificat, la rândul său, drept 'ilegală' desfășurarea alegerilor ruse în teritoriile ocupate și a cerut comunității internaționale să nu recunoască rezultatul votului.

Rusia a distribuit peste 600.000 de pașapoarte în estul separatist al Ucrainei, în timp ce Crimeea este considerată de Moscova drept parte integrantă a teritoriului său.

Potrivit lui Aleksandr Borodai, fost șef al guvernului autoproclamatei republici populare Donețk, care candidează în prezent pentru un mandat de deputat în Duma de Stat pe listele Rusiei Unite - partidul puterii în Federația Rusă- din partea regiunii ruse Rostov, 670.000 de locuitori din Donbas au primit deja acte de identitate rusești, dintre care aproximativ jumătate de milion vor putea să-și exercite dreptul de vot, potrivit EFE. 

 

Birouri de vot sunt prevăzute să fie deschise în Crimeea în cadrul legislativelor care se vor desfășura în Rusia în decurs de trei zile, de vineri până duminică.

După cum a confirmat Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei, precum și partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, noii cetățeni ruși vor putea să voteze atât personal, cât și online, opțiune permisă oficial la aceste alegeri. Astfel, locuitorii regiunilor separatiste Donețk și Lugansk au posibilitatea să-și exercite votul electronic sau să se deplaseze în regiunea rusă Rostov, situată la frontiera cu Ucraina, pentru a vota la secțiile deschise acolo.

'Guvernele ambelor republici (autoproclamate) vor garanta transportul pentru cei interesați să voteze personal în regiunea Rostov' care se învecinează cu Donețk și Lugansk, a afirmat Borodai, care consideră Donbasul drept 'parte a Federației Ruse'.

'Cred că majoritatea va merge la urne', a apreciat Borodai, care figurează pe listele cu sancțiuni occidentale împotriva cetățenilor ruși pentru sprijinul separatiștilor din Donbas.

Ucraina a acuzat anterior Rusia că a accelerat în ultimele luni acordarea de pașapoarte rusești populației ucrainene din teritoriile separatiste pentru a garanta în mod ilegal participarea lor la alegeri.

Procesul de acordare a cetățeniei a fost simplificat în 2019, prin aprobarea președintelui rus Vladimir Putin, iar în curând, potrivit lui Borodai, circa un milion de persoane dintre cele aproximativ 2,5 milioane care locuiesc în Donbas vor dispune de cetățenie rusă.

În ultimele luni, Rusia Unită a pariat puternic pe Donbas, unde chiar unul dintre liderii formațiunii, Andrei Turciak, s-a deplasat recent pentru un miting electoral la Donețk, în compania liderilor separatiști.

Partidul pro-Kremlin, care numără câteva mii de membri în regiune, a semnat în mai anul trecut un acord cu Uniunea Voluntarilor din Donbas, organizație condusă de Borodai.

Dacă va fi ales, Borodai a declarat pentru EFE că va reprezenta interesele separatiștilor în Duma de Stat a Rusiei. Rusia Unită beneficiază de un larg sprijin în rândul populației din teritoriul controlat de rebelii proruși în Donețk și Lugansk, care trăiesc în condiții de război nedeclarat de la semnarea acordurilor de la Minsk în februarie 2015, comentează EFE.

'Pot vota pentru Rusia Unită sau pentru un alt partid. Dar ei înțeleg foarte bine ca își datorează supraviețuirea în mare măsură voinței președintelui Putin și el este (de facto) liderul Rusiei Unite', explică Borodai.

Deputați ucraineni consideră la rândul lor că majoritatea voturilor din Donbas va merge pentru Rusia Unită, chiar dacă unul dintre cei care figurează printre capii de listă ai partidului Rusia Justă este popularul scriitor Zahar Prilepin, care s-a instalat de ceva timp în Donbas și chiar a comandat un batalion al forțelor separatiste din Donețk.

În ajunul alegerilor pentru Duma de Stat, guvernul rus a propus includerea locuitorilor din Donbas în programul național de relocare în Federația Rusă, potrivit EFE, care citează agenții de presă ruse.

'Ocupația rusă se va termina' într-o zi, a apreciat joi ministrul ucrainean de externe, adăugând că, atunci, Rusia 'va trebui să plătească' pentru tot.  

Ucraina se află din 2014 în conflict cu separatiștii proruși, despre care se consideră pe scară largă că sunt ajutați militar de Rusia, în pofida negărilor Moscovei. Acest război, izbucnit la scurt timp după anexarea Crimeii, s-a soldat cu peste 13.000 de morți până în prezent, potrivit AFP.

În ultimele zile, tensiunea a crescut din nou pe linia frontului. Joi dimineață, separatiștii au bombardat localitatea Sciastia, rănindu-l pe un șef al administrației locale și distrugând mai multe imobile și mașini, au indicat autoritățile ucrainene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău