Alegeri Olanda | Identitatea națională și Uniunea Europeană, principalele teme ale primei dezbateri electorale televizate
-
06 Martie 2017 17:36
Protejarea "identității olandeze" și Uniunea Europeană au fost principalele teme ale marii dezbateri electorale televizate ce a avut duminică în Olanda, aceasta remarcându-se însă prin absența liderului extremei-drepte, Geert Wilders, care a refuzat să participe din cauza unor dispute cu jurnaliști ai postului RTL, care a găzduit dezbaterea, transmite agenția EFE.
Au participat opt lideri ai partidelor politice olandeze, printre ei fiind și premierul în funcție, Mark Rutte, președintele Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), prezent pentru prima dată la o dezbatere electorală televizată pentru scrutinul din 15 martie, scrie AGERPRES. El s-a străduit să demonstreze că este singurul politician cu suficientă experiență pentru a fi din nou prim-ministru, post pe care-l ocupă din anul 2010.
"Nu crezi că Olanda s-a săturat de Rutte?", l-a întrebat însă liderul partidului D66, Alexander Pechtold. Actualul șef al executivului a fost acuzat în timpul dezbaterii de "ipocrizie", întrucât în precedenta campanie electorală a fost critic față de moneda euro, dar apoi în timpul mandatului a susținut măsurile europene, inclusiv tratatul de asociere a Ucrainei la UE, respins de olandezi prin referendum.
"În Olanda se comportă ca un membru al PVV (Partidul Libertății, condus de antieuropeanul Wilders), iar la Bruxelles ca un membru al D66" (partid liberal de orientare socială), a mai spus liderul acestuia din urmă.
Dezbaterea s-a centrat pe principalele teme care preocupă acum societatea olandeză, și anume asigurările medicale, vârsta de pensionare, migrația și păstrarea identității olandeze în Uniunea Europeană.
Participanții la dezbatere s-au confruntat în special pe tema identității olandeze. În opinia lui Sybrand Buma, președintele partidului creștin-democrat CDA, politicienii nu fac destul pentru a proteja normele și valorile olandeze în UE.
Premierul Mark Rutte s-a declarat de acord cu această apreciere și a spus că "olandezii își pierd puțin câte puțin și în tăcere" cultura proprie.
În schimb, liderul partidului Groenlinks (Verzii), Jesse Klaver, a adus aici în discuție problema migrației și a deplâns faptul că, în opinia sa, străinii care vin în Olanda simt că nu mai au loc în această țară.
Pe fondul altor polemici privind problema migrației și în contextul creșterii popularității naționalistului Geert Wilders, foarte vehement împotriva imigrației musulmane, premierul Mark Rutte a publicat în ianuarie o scrisoare deschisă în care le-a cerut tuturor celor care refuză să se adapteze și nu acceptă valorile și obiceiurile Olandei să plece din această țară.
Conform sondajelor, partidele lui Rutte și Wilders își vor disputa primul loc la scrutinul din 15 martie.