Alegeri legislative în Franța: Emmanuel Macron pierde majoritatea în parlament; progres al extremei-drepte (sondaje)

  • 20 Iunie 08:26
Alegeri legislative în Franța: Emmanuel Macron pierde majoritatea în parlament; progres al extremei-drepte (sondaje)

Președintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională, după al doilea tur al alegerilor legislative desfășurate duminică, un scrutin marcat de un avans puternic al extremei drepte conduse de Marine Le Pen, relevă sondajele la ieșirea de la urne, transmite AFP.

Dacă rezultatul final confirmă aceste așteptări, ar fi un eșec major pentru liderul de la Elysee, care s-ar vedea astfel nevoit să caute alianțe pentru a-și pune în aplicare programul politic, scrie Agerpres.

Conform primelor proiecții după închiderea urnelor, coaliția Ensemble! (Împreună) a lui Macron ar obține între 200 și 260 din cele 577 de mandate ale Adunării Naționale, așadar mult sub majoritatea absolută de 289 de deputați.

În schimb, alianța de stânga ''NUPES'' condusă de stângistul Jean-Luc Mélenchon ar obține între 150 și 200 de mandate, devenind principala forță a opoziției.

Aceleași estimări indică între 60 și 100 de mandate pentru partidul de extremă-dreaptă Adunarea Națională, condus de Marine Le Pen.

Cât despre dreapta tradițională, aceasta obține circa 60 de mandate și ar putea juca rolul de arbitru în viitorul legislativ.

Alegerile au fost marcate și de un important absenteism, estimat la 53,5-54%, prezența la urne fiind chiar sub cea din primul tur.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
25
Sat
25
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău