Alegeri în Ucraina

  • 25 Mai 2014 15:32
Alegeri în Ucraina

Un jurnalist italian și translatorul său au fost uciși de obuze de mortier în apropiere de orașul ucrainean Slaviansk, din regiunea estică Donețk. Un alt jurnalist, cetățean al Franței, a fost rănit, iar acum se află în spital.

Un jurnalist italian și translatorul său au fost uciși de obuze de mortier în apropiere de orașul ucrainean Slaviansk, din regiunea estică Donețk. Un alt jurnalist, cetățean al Franței, a fost rănit, iar acum se află în spital. 

Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale anticipate din Ucraina s-au deschis, duminică, la ora 08:00. La urne sunt așteptați peste 35 de milioane de ucraineni cu drept de vot, pentru a-și alege președintele dintr-un număr de 21 de candidați.

Șeful Guvernului de la Kiev, Arseni Iațeniuk, a declarat, duminică, la ieșirea de la urne, că este convins că Ucraina va avea un președinte ales în mod legitim. Iațeniuk nu a precizat pentru care dintre candidați a votat. El a subliniat că ucrainenii și-au câștigat dreptul de a alege conducerea țării. "Toate încercările de a perturba alegerile, efectuate în primul rând de Rusia și de teroriștii pe care îi finanțează, suferă o înfrângere" - a subliniat premierul.

Miliardarul ucrainean Petro Poroșenko, înscris în cursa prezidențială, și-a exprimat speranța că Ucraina va avea un președinte ales în urma primului tur al scrutinului. "Sper că alegerile vor avea loc într-un singur tur" - a menționat Poroșenko, în fața jurnaliștilor occidentali, înainte de a vota la sediul Casei Ofițerilor din Kiev. Întrebat dacă prima sa vizită în calitate de președinte al Ucrainei, în cazul în care va fi ales, va avea loc La Moscova sau în Europa, Petro Poroșenko a răspuns: "Donbas". Politicianul a mers la vot împreună cu soția și cei patru copii.

Liderul partidului ucrainean "Batkivșcina", Iulia Timoșenko, înscrisă în cursa prezidențială de duminică, a votat la primele ore ale dimineții, în Dnipropetrovsk, orașul de baștină al fostului premier. Aceasta s-a prezentat la urne însoțită de soțul său, Oleksandr Timoșenko, și fiica Evghenia - notează portalul de știri Obozrevateli. Timoșenko a declarat că a votat în favoarea libertății și a democrației în Ucraina, pentru care și-au dat viața eroii protestelor din această iarnă. "Astăzi, am votat pentru o Ucraină europeană, care poate deveni un stat puternic, un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene" - a menționat Timoșenko, după exercitarea dreptului de vot.

Reprezentanți ai organizației teroriste "Republica Populară Donețk" blochează activitatea comisiilor electorale în ziua alegerilor prezidențiale, informează portalul local de știri "Novosti Donbassa". În circumscripția electorală Nr.61, la Dokuceaevsk, un grup de bărbați înarmați a luat cu asalt secțiile de votare 140803 și 140800. Potrivit membrilor comisiei, persoane înarmate au pătruns în secția de votare și au cerut închiderea ei. În plus, teroriștii au sigilat seifurile care conțin toate documentele comisiilor electorale. Votarea în aceste secții nu va avea loc, în ciuda faptului că secțiile respective au fost pe deplin pregătite pentru ziua alegerilor. În circumscripția 46, secția 140061, din satul Kalinino (raionul Artemovskii), de asemenea, a fost luată cu asalt de reprezentanți ai organizației teroriste Republica Populară Donețk. Teroriștii au intrat în secția de vot având arme asupra lor și au lansat amenințări la adresa observatorilor" - se arată într-o declarație a observatorilor

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, Konstantin Hivrenko, a declarat că în Slaviansk, Donețk și Lugansk, nu vor avea loc alegeri prezidențiale, buletinele de vot nefiind livrate în aceste orașe.

 În regiunea ucraineană Donețk, din estul țării, Comisia Electorală Centrală a deschis 426 din 2.430 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale care se desfășoară duminică - informează portalul local de știri "Novosti Donbassa". Cu toate acestea, în orașul Donețk, nu a fost deschisă nicio secție de votare.

În Piața Lenin din centrul Donețkului a avut loc un miting împotriva alegerilor prezidențiale din Ucraina. Potrivit relatărilor, participanții flutură steagurile Rusiei, Belarusului și URSS-ului, dar și al autoproclamatei Republici Populare Donețk și cel al "Forțelor Patriotice ale Donbasului". Alături de manifestanți, în centrul Donețkului sunt prezente persoane înarmate și patru camioane, dar și un transportor blindat.

Aproximativ 15 bărbați înarmați au luat cu asalt, duminică, sediul postului de televiziune UNION din Donețk, estul Ucrainei - informează publicația "Korrespondent". Oamenii înarmați nu s-au prezentat și au cerut o întâlnire cu conducerea canalului, însă nu au recurs la forță - au declarat angajați ai postului de televiziune.

Șeful Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, Mihail Ohendovski, a declarat că 3.607 observatori străini au fost acreditați la alegerile prezidențiale anticipate care au loc duminică în Ucraina, acesta fiind un număr record pentru un scrutin organizat vreodată de ucraineni. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a anunțat că, cel mai probabilit, nu va trimite observatori în ziua alegerilor în zonele de est ale Ucrainei, din cauza situației periculoase din regiunile Donețk și Lugansk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău