Alegeri în SUA: Care sunt statele americane cu miză electorală unde se joacă controlul Senatului

  • 06 Noiembrie 2022 14:00
Alegeri în SUA: Care sunt statele americane cu miză electorală unde se joacă controlul Senatului

Cursele electorale din Georgia, Pennsylvania, Ohio, Nevadasau Arizona sunt câteva din competițiile – nu multe – care vor decide controlul Senatului în urma alegerilor intermediare de marți din Statele Unite și, implicit, ce se va întâmpla în Congresul de la Washington în următorii doi ani de mandat al președintelui Joe Biden. Chestiunea controlului Senatului a devenit vitală, mai ales în condițiile în care analiștii și sondajele de opinie susțin acum că republicanii vor câștiga fără probleme Camera Reprezentanților, scrie G4Media.ro

Înainte de a vorbi despre aceste competiții electorale cu miză mare, să vedem de ce este important controlul Senatului.

În acest moment, democrații controlează atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul, deși majoritățile lor sunt extrem de fragile, în special în camera superioară a legislativului. În Senat, democrații au 48 de mandate, iar independenții care votează cu ei alte două. Republicanii au și ei 50 de locuri, ceea ce face ca vicepreședinta Kamala Harris să fie cea care oferă votul necesar democraților în momente legislative esențiale.

În Cameră, democrații beneficiază de 220 de mandate la 212 mandate pentru republicani. Majoritatea necesară este de 218. Trei posturi sunt actualmente vacante în camera inferioară a Congresului.

Dacă, așa cum preconizează sondajele, republicanii vor prelua controlul Camerei Reprezentanților, vor exista două scenarii majore pentru Senat.

Primul este acela în care democrații își vor păstra majoritatea în camera superioară a Congresului american.

În acest scenariu, Congresul va fi împărțit între cele două partide, lucru care va face ca, foarte probabil, nicio legislație majoră nu va fi adoptată în următorii doi ani, până după alegerile din noiembrie 2024. Analiștii se așteaptă ca, în acest scenariu post-electoral, cele două partide se vor implica într-o avalanșă de investigații și manevre politice cu scopul de a-și sabota adversarii

Cu un Senat majoritar, democrații ar continua să numească în funcție judecătorii propuși de Biden, în special cei de la curțile federale. Importanța acestora e uriașă, așa cum s-a demonstrat în situația unor investigații (cum ar fi în cazul lui Trump) și a disputelor cu privire la politicile administrației (cum ar fi forțarea lui Biden să continue o politică controversată de deportare din epoca Trump, cunoscută sub denumirea de Title 42).

De asemenea, un Senat democrat va reuși să stopeze înlăturarea din funcție a lui Biden, promisă de republicani. Așa cum am mai scris pentru G4Media ro, cea mai drastică acțiune luată de republicanii din Camera ar putea să fie declanșarea procedurii de impeachment împotriva lui Biden. Democratul ar deveni astfel al patrulea președinte american, după Andrew Jackson, Bill Clinton și Donald Trump, care ar fi nevoit să treacă prin umilință punerii sub acuzare de către Congres.

Al doilea scenariu este acela în care republicanii triumfă în ambele camere ale legislativului. În acest an, ei sunt într-o poziție net favorabilă: trebuie să câștige un total de doar cinci locuri (din 435) în Camera Reprezentanților pentru a obține majoritatea și doar unul din 35 de mandate în Senat.

În acest scenariu, republicanii vor acționa fără îndoială ca să blocheze complet sau aproape total agenda lui Biden și să-i saboteze șansele înainte de alegerile prezidențiale din 2024. Analiștii cred că Biden se poate aștepta ca republicanii să blocheze oricare dintre cererile sale de cheltuieli pentru ajutor pentru pandemie, schimbări climatice și orice altă inițiativă liberală care va mai apare în anii următori. Ar putea exista chiar și amenințări de închidere completă a activității guvernului federal, deoarece ambele tabere vor încerca să câștige prim-planul în privința cheltuielilor guvernamentale.

De asemenea, un Senat republican nu-l va audia pe candidatul propus de Biden în cazul în care, în următorii doi ani, va apare un loc vacant la Curtea Supremă și va încetini sau chiar bloca propunerile Casei Albe pentru judecători federali.

În cazul în care Congresul e dominat de republicani, este de așteptat ca anchetele și investigațiile pe care le-au anunșat deja republicanii să se desfășoare în forță. De asemenea, punerea sub acuzare a lui Biden ar fi aproape certă. Chiar dacă înlăturarea lui din funcție nu se va produce (republicanii ar avea nevoie de 67 de voturi în Senat, adică de o majoritate de două treimi, și e greu de crezut că vor avea atâtea mandate sau că unii democrați și-ar trăda partidul și ar vota cu republicanii pentru demiterea președintelui), mișcarea ar fi o umilință pentru liderul de la Casa Albă. Nu doar că el s-a lăudat mereu cu prieteniile unor adversari politici, dar și-a făcut campanie în 2020 accentuând și abilitățile sale de a lucra cu Partidul Republican. O astfel de inițiativă din partea republicanilor, chiar dacă va fi luată la presiunea aripii MAGA, va pune capăt mitului colaborării amicale dintre Biden și adversarii săi politici.

Curse de urmărit

Lupta pentru controlul Senatului este indecisă în acest moment.

În timp ce prognozele i-au favorizat cândva pe democrați, calea republicanilor către majoritate pare să devină din ce în ce mai plauzibilă. Cu doar două zile până la Election Day, modelul FiveThirtyEight le oferă atât democraților, cât și republicanilor o șansă de aproximativ 50-50 de a câștiga camera superioară a Congresului.

Dintre cele 35 de locuri de Senat care sunt scoase la bătaie în acest ciclu electoral, nouă sunt cu adevărat în joc, potrivit Cook Political Report, un grup care efectuează analize politice nonpartizane. (https://www.cookpolitical.com/ratings/senate-race-ratings) Acestea includ state swing deținute de republicani precum Pennsylvania și Wisconsin și câmpuri de luptă deținute de democrați precum Nevada, Georgia și Arizona – toate acestea ar putea să se schimbe în această toamnă. Vineri, Cook Political Report a afirmat că Senatul pare să se îndrepte spre republicani.

Cursele electorale din Georgia, Pennsylvania, Ohio sau Arizona sunt așadar câteva din competițiile – nu multe – care vor decide controlul Senatului în urma alegerilor intermediare de marți din Statele Unite. Comentatorii americani afirmă că, în plus, întrecerile din New Hampshire, Washington, și Nevada sunt și ele pe viață și pe moarte, balanța finală putând fi decisă de doar câteva mii de voturi.

Georgia

Două victorii obținute la mustață în acest stat sudic tradițional conservator le-au oferit democraților controlul asupra Senatului după alegerile din 2020 – iar Georgia s-ar putea dovedi din nou esențială în alegerea partidului care va controla camera superioară din Congres.

Unul dintre câștigătorii democrați din 2020 a fost Raphael Warnock, un pastor care a devenit primul senator de culoare din Georgia datorită faptului că alegătorii afro-americani s-au prezentat în număr mare la urne. De această dată, republicanii au nominalizat și ei un candidat de culoare, Herschel Walker, fostă vedetă a fotbalului american, care a fost convins să intre în cursa de prietenul său, Donald Trump.

Campania lui Walker a fost afectată de o serie de scandaluri personale, în special de acuzațiile că a plătit în trecut cel puțin două femei pentru a face avort. Cu toate acestea, alegătorii conservatori par să aprobe pledoaria lui pentru mântuire și respingerea politicilor liberale.

Warnock speră că campania sa de protejare a avortului și a dreptului de vot îi va inspira pe liberali – dar inflația ridicată, problemele economice și lipsa de popularitate a președintelui Biden îi amenință mandatul, complicând șansele sale de a se menține în scaun.

Dacă niciunul dintre candidați nu obține 50% – o posibilitate reală deoarece există un candidat libertarian, Chase Oliver – atunci va avea loc un nou tur de scrutin pe 6 decembrie.(https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-10-13/georgia-libertarian-vying-against-warnock-walker-in-midterms-seeks-run-off)

După luni întregi în care democratul Warnock a fost în frunte, republicanul Walker a fost creditat sâmbătă cu un ușor avans de agregatorul de sondaje RealClearPolitics: Walker – 47,2%, Warnock – 46,8%.

Pennsylvania

Un accident vascular cerebral a dat peste cap această cursă, una dintre cele mai importante din America din ultimele decenii. De altfel, competițiile strânse au devenit norma în acest stat. Ultimele două alegeri prezidențiale au fost decise fiecare cu abia 1% – și această cursă pentru Senat s-ar putea, de asemenea, să fie decisă la mustață.

John Fetterman, în vârstă de 53 de ani, este un absolvent de la Harvard, care a devenit primar al unui oraș mic și este cunoscut pentru stilul său nonconformist: el se îmbracă de obicei în pantaloni scurți și hanorac. Democratul progresist a condus permanent cursa electorală până când a suferit un accident vascular cerebral în urmă cu câteva luni, care l-a făcut să aibă probleme grave de percepție și auz.

Oponentul său republican, Mehmet Oz – cel mai bine cunoscut americanilor ca Dr. Oz din emisiunea lui Oprah Winfrey – a profitat de accidentul lui Fetterman, provocându-l în mod repetat la dezbateri publice și chiar sugerând că democratul nu s-ar fi îmbolnăvit dacă „ar fi mâncat măcar o legumă în viața lui.”

În schimb, campania Fetterman l-a descris pe celebrul chirurg drept un intrus din New Jersey ajuns în Pennsylvania, un vânzător ambulant de remedii miraculoase false și chiar un ucigaș de căței.

La fel ca și în Georgia, democratul a consus aproape constant această cursă în sondajele de opinie. Prestația sa dezastruoasă în timpul singurei dezbateri înainte de alegeri l-a propulsat însă pe Oz pe primul loc și a dus la reînnoirea apelurilor că buletinele de vot trimise anticipat trebuie abandonate înainte ca alegătorii să aibă șansa de a vedea cum se descurcă candidații până în ultima zi de campanie.

Importanța majoră a statului a fost ilustrată și de numele faimoase care au făcut campanie sâmbătă în Keystone State: Barack Obama și Joe Biden pentru democrați, Donald Trump pentru rivalii republicani. (https://www.cnn.com/2022/11/05/politics/barack-obama-joe-biden-donald-trump-pennsylvania-campaign/index.html)

RealClearPolitics de sâmbătă îl plasa în frunte pe republican: Oz – 47%, Fetterman – 46,9%.

Nevada

Aceasta este o altă cursă pe care experții o numesc „Toss up,” adică una în care nu există un câștigător previzibil și oricare dintre candidați se poate impune în final.

Democrata Catherine Cortez Masto a câștigat alegerile pentru Congres în 2016, fiind prima senatoare de origine hispanică din istorie. Anul acesta însă, scaunul său este amenințat după ce alegătorii latino – un grup ce vota constant cu democrații – au părăsit masiv Partidul Democrat.

Analiștii au notat că democrații au pierdut teren cu alegătorii hispanici în ultimii ani – în parte pentru că mulți dintre ei preferă politicile conservatoare privind avortul și imigrația. Dar economia aflată în dificultate – cea mai importantă problemă pentru fiecare grup demografic – este cea mai serioasă chestiune ce poate scufunda candidatura lui Masto. Nevada, care se bazează mult pe bogățiile generate în Las Vegas și Reno, a fost deosebit de puternic afectată de pandemie și de restricțiile anti-COVID care au dus la închiderea a mii de companii.

Republicanii speră că alegătorii vor pedepsi partidul aflat la putere pentru suferințele economico-financiare din timpul pandemiei, pe care mulți le-au considerat inutile. Dacă o vor face, atunci Adam Laxalt, un republican în vârstă de 44 de ani, ar putea călca pe urmele tatălui și bunicului său, care au servit ambii în Senat. El este sprijinit de Trump și susține afirmațiile fostului președinte conform cărora alegerile din 2020 au fost furate.

RealClearPolitics indica sâmbătă că republicanul avea un avans de aproape două puncte procentuale în fața democratei: Laxalt – 47%, Masto – 45,1%.

Ohio

The Buckeye State, un stat din Midwest, este considerat unul swing, adică unde rezultatul poate înclina atât în favoarea democraților, cât și în cea a republicanilor. Din acest motiv, statul este vizat constant de echipele de campanie ale ambelor formațiuni tradiționale americane. Alegătorii de aici au votat solid republican în două alegeri prezidențiale consecutive, așa că această cursă pentru Senat nu ar fi trebuit să fie niciodată atât de strânsă precum este în prezent.

Democrații l-au nominalizat pe Tim Ryan, în vârstă de 49 de ani, un congresman cu 10 mandate în Camera Reprezentanților și candidat la președinție în 2020.

Republicanii l-au ales pe JD Vance, în vârstă de 38 de ani, un om de afaceri și investitor, care a devenit cunoscut cu cartea sa devenită un film de succes al Netflix în 2016 – Hillbilly Elegy.

Deși a fost în trecut un „Never Trumper,” Vance îl îmbrățișează acum cu entuziasm pe Trump, cu care a luat parte la mitinguri electorale masive. Ryan, care a încercat la un moment dat să devină speakerul Camerei Reprezentanților și s-o înlocuiască pe Nancy Pelosi, a menținut presiunea asupra republicanului, dar a pierdut din cadență în ultimele săptămâni.

JD Vance l-a acuzat pe Ryan că este un fals „moderat” care susține pe deplin ceea ce republicanii descriu drept agenda radicală a democraților.

În topul RealClearPolitics de sâmbătă, republicanul are un avantaj confortabil de cinci puncte și pare că se va impune în acest stat dorit de ambele partide: JD Vance – 49,3%, Ryan – 44,3%

New Hampshire

Strategii republicani s-au chinuit să recruteze candidatul ideal pentru o cursă pentru Senat pe care aveau încredere că o vor câștiga și aproape că renunțaseră la ideea lor când alegătorii au nominalizat un adept al teoriilor conspirației, considerat de unii din propriul său partid ca fiind prea extrem pentru a câștiga în noiembrie.

Dar Don Bolduc, în vârstă de 61 de ani, un general de armată în retragere, care a servit de zece ori în Afganistan, se află acum la mică distanță de senatoarea democrată Maggie Hassan.

Bolduc are mai multe opinii considerate extreme, dar a renunțat la cea mai controversată dintre ele și anume că Trump a câștigat alegerile din 2020.

Alegătorii din acest stat din nord-estul Americii sunt, de asemenea, nemulțumiți de inflație, de creșterea costurilor la energie și de performanța senatoarei Hassan în Senat. Democrata a militat în timpul campaniei pentru protejarea accesului la avort, dar a fost dezavantajată după ce Trump – care l-a susținut pe Bolduc – și republicanii la nivel național și-au reorientat atenția asupra acestei, investind masiv în această cursă.

O victorie a republicanilor în The Granite State din New England ar reprezenta o umilință majoră pentru democrați care au cheltuit bani pentru a-i impulsiona campania lui Bolduc de câștigare a nominalizării republicane, fiind convinși că el ar fi prea extrem pentru a o învinge pe Hassan. Strategie pare acum că se va întoarce împotriva lor.

Sâmbătă, democrata avea un avans de doar 0,8% în fața republicanului, procent aflat în marja de eroare: Hassan – 47,8%, Bolduc – 47%

Arizona

Teoriile conspirației despre alegerile din 2020 sunt foarte populare în The Grand Canyon State. Candidatul republican la Senat, Blake Masters, promovează deschis așa-numita „Marea minciună,” că Trump chiar a câștigat alegerile din 2020 în fața lui Biden, însă ele i-au fost furate de mașinăria electorală democrată. Alți candidați republicani la posturi-cheie din acest stat sunt și ei adepții acestor teorii.

Masters, un autoproclamat „America First conservator” cu o platformă naționalistă, critică cu înverșunare Big Tech, se opune ajutorului SUA pentru Ucraina și chiar a cerut o rezervă federală de Bitcoin.

Republicanul încearcă să pună mâna pe mandatul deținut în prezent de Mark Kelly, un fost astronaut NASA a cărui soție, Gabby Giffords (membră a Camerei Reprezentanților), a fost împușcată în cap într-un incident aproape fatal în 2011.

Cuplul și-a concentrat activismul în ultimul deceniu pe controlul armelor de foc, pe măsură ce Giffords își recapătă încă capacitatea de a citi, de a vorbi și de a merge. Dar senatorul Kelly a fost în defensivă în acest ciclu electoral din cauza imigrației ilegale în acest stat de graniță și a stării dificile a economiei americane, despre care Masters susține că este efectul politicilor lui Biden.

Grupuri republicane de top, care au evitat în mare parte campania lui Masters, s-au implicat recent cu finanțare și susținere, iar conducerea pe care senatorul Kelly a avut-o luni de zile a scăzut constant.

RealClearPolitics l-a plasat sâmbătă pe Kelly cu un punct în fața republicanului: Kelly – 48,2%, Masters – 47,2%

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău