Alegeri în Serbia: Victoria partidului președintelui Vucic a fost confirmată oficial

  • 03 Ianuarie 18:19
Alegeri în Serbia: Victoria partidului președintelui Vucic a fost confirmată oficial

Partidul Progresist Sârb (SNS, dreapta naționalistă) al președintelui Aleksandar Vucic a câștigat alegerile legislative și locale din 17 decembrie, al căror rezultat este contestat de opoziție, cu 46,75% din voturi la nivel național, potrivit rezultatelor complete publicate miercuri, relatează digi24.ro

Acest scor asigură partidului președintelui Vucic, conform propriilor proiecții, majoritatea absolută a locurilor în Parlament, mai menționează digi24.ro. Aleksandar Vucic este considerat un apropiat al liderului rus, Vladimir Putin.

Principala coaliție de opoziție „Serbia împotriva violenței” (SPN), care a denunțat fraude la alegerile legislative și locale, a obținut 23,66% din voturi.

Rezultatele complete au fost publicate pe site-ul Comisiei Electorale (RIK), după scrutinul repetat în aproximativ treizeci de secții de votare - în principal din mediul rural - și numărarea finală a buletinelor de vot din toate cele 8.723 de secții de votare din țară, a anunțat RIK pe site-ul său. RIK nu a oferit propria proiecție a locurilor în Parlament, însă președintele sârb a declarat pe 30 decembrie că partidul său, aflat la putere din 2012, ar urma să aibă o majoritate absolută la nivel național, și anume 129, sau chiar 130 de locuri, într-o Adunare Națională cu 250 de locuri.

Scrutinul din 17 decembrie a fost contestat încă din prima zi de opoziție, care a denunțat „fraude”, și a fost urmat de manifestații aproape zilnice în fața sediului Comisiei Electorale și de blocaje pe străzile din Belgrad. SPN a cerut Uniunii Europene să organizeze o anchetă internațională independentă pentru a verifica afirmațiile sale privind „nereguli” în alegeri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
29,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,09 m/s
Sat
27
Sun
28
Mon
24
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău