Alegeri în Marea Britanie | Care este cel mai bun scenariu pentru cetățenii români din UK

  • 12 Decembrie 2019 18:48
Alegeri în Marea Britanie | Care este cel mai bun scenariu pentru cetățenii români din UK

Marea Britanie organizează joi alegeri parlamentare, zeci de mii de secţii de votare s-au deschis la ora locală 7.00 într-un scrutin solicitat de premierul în exerciţiu Boris Johnson.

Fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, referitor la alegerile parlamentare care au loc joi în Marea Britanie, că pentru cetățenii români care trăiesc în această ţară este foarte important cum viitoarea conducere va implementa sau nu ieşirea din Uniunea Europeană.

"Scenariul cel mai bun, în situaţia dată, ar fi păstrarea drepturilor şi a responsabilităţilor ca şi cetăţeni membri ai Uniunii Europene. Indiferent de mişcările politice ulterioare, respectarea statului pentru sutele de mii de români care muncesc, învaţă, au companii, au firme în Marea Britanie, aşa cum el a fost stabilit în interiorul pieţei unice a Uniunii Europene, reprezintă, după părerea mea, cea mai bună şi cea mai favorabilă atitudine pe care Marea Britanie, indiferent cine câştigă alegerile, ar trebui să le respecte. Pentru români este important cum viitoarea conducere politică va implementa sau nu ieşirea din Uniunea Europeană", a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristian Diaconescu. 

Fostul ministru de Externe a subliniat că sutele de mii de români din Marea Britanie se aşteaptă la un anume tip de predictibilitate.

"Deocamdată, nu se poate spune care dintre partide, laburiştii sau conservatorii, pot asigura o astfel de predictibilitate.Pot spune că din zone precum politicianul Nigel Farage am auzit nişte semnale extrem de negative, în legătură cu perspectivele şi drepturile cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie şi, din acest punct de vedere, dacă aceasta este atitudinea ce va fi împărtăşită de viitoarea conducere politică la Londra, atunci s-ar putea să existe o problemă", a completat Cristian Diaconescu.

Aproximativ două treimi din alegători, sau aproximativ 30 de milioane, sunt aşteptate la urne în scrutinul legislativ de joi.

Potrivit ultimelor sondaje, conservatorii au multe şanse de a câştiga majoritatea locurilor din Parlament.

"Votaţi Partidul Conservator, îndepliniţi Brexit şi ajutaţi ţara noastră să meargă mai departe", a declarat Johnson într-un mesaj video adresat alegătorilor.

Campania acestuia s-a bazat pe promisiunea de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană la 31 ianuarie.

Acordul negociat cu Bruxellesul este "pregătită să îndeplinească Brexit" dacă formaţiunea sa politică va obţine o majoritate în Parlament, a declarat premierul.

Johnson, în vârstă de 55 de ani, a promis de asemenea că va limita imigraţia şi că va negocia acorduri comerciale post-Brexit cu Statele Unite şi alte ţări non-UE.

Liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn, a promis că Partidul Laburist va negocia un acord mai bun pentru Brexit, care va fi supus unui nou referendum.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
6 °C
cer senin
Umiditate:45 %
Vint:1,66 m/s
Fri
13 °C
Sat
9 °C
Sun
7 °C
Mon
11 °C
Tue
8 °C

Curs oficial BNM 09 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1290 -0.0724
USD 18.5163 -0.0520
RON 4.1626 -0.0180
UAH 0.6787 -0.0068
RUB 0.2447 -0.0013
Arhivă Radio Chișinău