Alegeri în Bavaria | Aliații cancelarei Angela Merkel, în pragul unui dezastru electoral

  • 14 Octombrie 2018 12:52
Alegeri în Bavaria | Aliații cancelarei Angela Merkel, în pragul unui dezastru electoral

Peste 9,4 milioane de persoane cu drept de vot sunt convocate duminică la urne în cadrul alegerilor regionale în Bavaria, un scrutin-cheie care ar putea deveni un dezastru pentru aliatul conservator al cancelarului Angela Merkel într-un moment în care guvernul său nu a fost niciodată atât de nepopular, comentează AFP,

"Marea coaliție nu va deveni mai stabilă după ziua de duminică", apreciază publicația economică Handelsblatt, în timp ce social-democrații din SPD, partener guvernamental, se așteaptă la rândul lor la o confuzie completă, în fața ascensiunii Verzilor și a extremei drepte.

Primele sondaje la ieșirea de la urne vor fi anunțate în jurul orei 16:00 GMT. Toate sondajele prezic Uniunii Creștin-Democrate (CSU)- extrem de conservatoare - o pierdere a majorității sale absolute în acest land federal din sudul Germaniei, pe care îl guvernează din anii'60, aproape fără a împărți puterea cu altcineva.

Rezultatul scrutinului riscă să declanșeze o criză profundă în cadrul CSU - al cărei președinte este controversatul ministru de interne Horst Seehofer - și ar putea avea efecte asupra executivului fragil de la Berlin. 

În două săptămâni, alte alegeri regionale, anume cele din Hesse, se anunță foarte strânse, de această dată pentru partidul de centru-dreapta al Angelei Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), care guvernează landul împreună cu ecologiștii. Cele două scrutine "vor afecta politica națională și, în consecință, reputația cancelarului", a avertizat deja președintele Camerei Deputaților, Wolfgang Schäuble, unul dintre fidelii Angelei Merkel.  

Aflat la conducerea primei economii europene de 13 ani, cancelarul are o poziție slăbită în țară după alegerile legislative din 24 septembrie, care au fost marcate de ascensiunea partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD). Ascensiunea acestuia a fost favorizată de sosirea a peste un milion de refugiați între 2015 și 2016, chiar dacă politica germană privind migrația a fost mult mai restrictivă de atunci. A fost nevoie de șase luni ca Angela Merkel să formeze un guvern, cu un SPD în plină criză și reticent de a se angaja într-o nouă mare coaliție. Un sondaj publicat joi arată amploarea nemulțumirii germanilor față de acest guvern condus de Angela Merkel.

Barometrul televiziunii publice ARD creditează coaliția CDU/CSU cu mai puțin de 26% din sufragii. În alegerile legislative, cele două partide acumulaseră aproape 33%. SPD continuă să scadă în preferințe alegătorilor cu 15%, devenind al patrulea partid la nivel național, după AfD (16%) și Verzii (17%). Scoruri "catastrofale", apreciază Die Welt. 

"La CDU/CSU merge pe urmele SPD și își pierde aureola de mare partid popular. Peisajul nostru politic se erodează, să fie doar începutul?", își exprimă îngrijorarea ziarul conservator. În Bavaria catolică, CSU este creditată cu doar 33% până la 35% din voturi, față de 47,7% cât obținuse în 2013. Partidul a încercat să atragă electoratul extremei drepte, neezitând să-i imite retorica agresivă față de migranți, dar aparent fără succes.  

Horst Seehofer a dus chiar guvernul de la Berlin în pragul unei rupturi, cerând o nouă înăsprire a politicii față de migranți și l-a susținut fără rezerve pe șeful Serviciului de informații interne, Hans-Georg Maassen, care a fost demis în cele din urmă de Angela Merkel, fiind suspectat de complicitate cu extrema dreaptă. 

Totuși, partidul care amenință cel mai mult poziția CSU nu este AfD, ci Verzii (19% din voturi în sondaje). Liberalii din FDP, dacă trec de pragul 5%, ar putea fi o opțiune suplimentară. Șeful guvernului regional, Markus Söder, a exclus pentru moment orice alianță cu ecologiștii. Dar rămâne de văzut dacă își va păstra postul în cazul unui eșec electoral. Între 2008 și 2013, CSU și-a pierdut majoritatea absolută, fiind obligată să guverneze cu liberalii, ceea ce a antrenat demisia liderilor săi de la acea vreme.

Sursa: HotNews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău