Alegeri în Azerbaidjan: Victorie a partidului la putere, opoziția denunță fraude

  • 10 Februarie 2020 09:23
Alegeri în Azerbaidjan: Victorie a partidului la putere, opoziția denunță fraude

Partidul aflat la putere în Azerbaidjan a câștigat duminică alegerile legislative anticipate, conform așteptărilor, în timp ce opoziția a denunțat fraude extinse și un scrutin care a urmărit doar consolidarea puterii președintelui Ilham Aliev, transmite AFP.

Conform sondajelor, partidul lui Aliev, ''Noul Azerbaidjan'', a obținut 69 din cele 125 de mandate în parlament. Cu două ore înaintea închiderii urnelor prezența la vot era de 45%.

''Alegerile au fost complet falsificate'', a declarat opozantul Arif Gadjily, membru al partidului Musavat, care vorbește despre buletine în plus introduse în urne și practici de vot multiplu. Unul dintre liderii acestui partid, Gulaga Aslanly, a acuzat și el ''obstacole'' și presiuni asupra observatorilor, cărora nu li s-a permis să asiste la numărarea voturilor, precum și prezența unor persoane decedate pe listele electorale.

Confruntat cu nemulțumirea populară generată de încetinirea economică, președintele Aliev a dorit, conform criticilor săi, să-și îmbunătățească imaginea prin organizarea acestor alegeri legislative anticipate înlocuind vechea gardă a regimului cu o nouă generație, dar la fel de loială puterii.

El ''a ales să organizeze aceste alegeri cu opt luni mai devreme întrucât se teme că starea de spirit împotriva lui va crește'', crede analistul politic azer Anar Mamedli. ''Remanierea guvernamentală și alegerile anticipate au același obiectiv, prelungirea domniei lui Aliev'', adaugă acesta.

Ilham Aliev, în vârstă de 58 de ani, conduce autoritar din anul 2003 această fostă republică sovietică bogată în petrol, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău