Alegeri Găgăuzia | Candidații la funcția de bașcan sunt obligați să susțină examen la limba găgăuză

  • 08 Mai 2019 13:20
Alegeri Găgăuzia | Candidații la funcția de bașcan sunt obligați să susțină examen la limba găgăuză

La Comrat și-a început activitatea Comisia lingvistică care va aprecia cunoașterea limbii găgăuze, o condiție obligatorie pentru înregistrarea candidaților la funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri. Un astfel de examen se desfășoară pentru prima dată, modificarea fiind inclusă în Regulamentul electoral al autonomiei în anul 2015, transmite MOLDPRES.

Testarea este organizată de o comisie lingvistică specială, din care fac parte doctori în filologie și profesori de limbă găgăuză. Examenul are loc în sediul Comisiei electorale a UTA Gagauz-Yeri, într-o încăpere în care sunt instalate camere video, iar presa poate urmări cum derulează examinarea pe ecranele instalate într-o altă sală.

Actualul bașcan al autonomiei, Irina Vlah, care intenționează să participe și la scrutinul din acest an pentru un nou mandat, a fost prima care a susținut ieri examenul de limbă găgăuză. Vlah a povestit în limba găgăuză despre Bugeac și UTA Gagauz-Yeri, și a citit din lucrarea „Düün” de Nicolai Baboglu, notează gagauzinfo.md. În baza răspunsurilor, comisia a decis că Irina Vlah „stăpânește liber limba găgăuză” și i-a eliberat un certificat.

Potrivit președintelui comisiei lingvistice, Grigori Radov, asemenea testare se desfășoară pentru prima dată, însă pe viitor membrii comisiei intenționează să complice testele și să includă în bilete și o întrebare referitor la istoria autonomiei găgăuze.

Alegerile bașcanului se vor desfășura pe 30 iunie. Guvernatorul (bașcanul) este persoana oficială supremă a UTA Gagauz-Yeri. Bașcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfășoară o dată în patru ani.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău