Alegeri 2016 | Secțiile de votare, parțial accesibile pentru persoanele cu dizabilități

  • 30 Noiembrie 2016 12:21
Alegeri 2016 | Secțiile de votare, parțial accesibile pentru persoanele cu dizabilități

Aproape jumătate din cele 160 de secții de votare monitorizate pe perioada alegerilor prezidențiale din acest an nu au fost deloc accesibile pentru persoanele cu dizabilități, iar 41% au fost parțial accesibile.

Concluziile au fost prezentate de către Centrul de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități, în parteneriat cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

Directorul proiectului „Mobilizarea participării persoanelor cu dizabilități în cadrul alegerilor prezidențiale 2016”, Olga Cenușa, a declarat într-o conferință de presă la IPN, că autoritatea electorală centrală a acreditat 16 promotori locali, din rândul persoanelor cu dizabilități, care au oferit membrilor birourilor electorale sugestii de adaptare a secțiilor de votare, astfel ca acestea să devină accesibile. Datorită intervențiilor promotorilor, prezența la vot a persoanelor cu dizabilități din localitățile monitorizate a constituit 31,6% și este în creștere cu 11,6 puncte procentuale comparativ cu media din timpul alegerilor locale din 2015.

Directorul de programe advocacy și politici publice din cadrul Centrului de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități, Ion Cibotărică, s-a referit la principalele probleme cu care s-au confruntat persoanele cu dizabilități la secțiile de votare. Printre acestea a menționat secțiile de votare amplasate la etajul doi sau în demisol. Potrivit datelor CEC, 5% din secțiile de votare au fost amplasate astfel. Totodată, mai multe instituții, inclusiv publice, au în locul rampelor de acces șine metalice, care nu pot fi folosite de utilizatorii de scaun rulant. Acesta a precizat că unele rampe de acces erau extrem de alunecoase sau prea scurte și nu corespundeau cerințelor. Au existat și secții de votare cu iluminare nesatisfăcătoare. Din toate secțiile monitorizate niciuna nu a avut în apropiere o parcare pentru persoanele cu dizabilități, deși una din recomandările de adaptare rezonabilă a fost amenajarea unei parcări temporare pentru persoanele cu dizabilități.

Adrian Afteni, promotor local în raionul Ungheni, a spus că s-a aflat pe parcursul zilei scrutinului într-o secție de votare din localitatea Pârlița și a venit cu sugestii de a adapta rezonabil secția de vot cu rampă de acces. Bărbatul s-a arătat mulțumit că a putut contribui la facilitarea participării persoanelor cu dizabilități la vot. În opinia acestuia, este o practică pozitivă ca anume persoanele cu dizabilități să sugereze necesitățile pe care le au vizavi de secțiile de votare, ca acestea să devină accesibile. El a mai spus că uneori președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare refuzau să pună la dispoziție rechizitele necesare, motivând că nu au persoane cu dizabilități în localitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău