Alegeri 2016 | Reprezentanții mai multor etnii o critică pe Maia Sandu și îl susțin pe Igor Dodon
-
10 Noiembrie 2016 16:39
Reprezentanții mai multor etnii din Moldova, cum ar fi rușii, polonezii și armenii, critică reformele în învățământ făcute de fosta ministră Maia Sandu, care candidează la funcția de președinte al țării. Aceștia au menționat, într-o conferință de presă la IPN, că anume candidatul socialiștilor, Igor Dodon, se potrivește mai mult șefia statului.
Mihail Sidorov, reprezentant al comunității rușilor din Moldova, a spus că Moldova este o țară multietnică și niciodată nu au existat probleme între oameni la capitolul limbii pe care o vorbesc. Însă în ultimii ani, din cauza acțiunilor nechibzuite ale politicienilor, reprezentanții etniilor slavone au rămas fără un element care îi caracterizează – folosirea patronimicului. Totodată, reprezentantul comunității rușilor s-a arătat indignat că autoritățile au de gând să interzică difuzarea pe teritoriul țării a emisiunilor informaționale și analitice din Federația Rusă.
Mihail Sidorov se arată convins că situația se poate ameliora dacă la 13 noiembrie cetățenii vor vota preponderent pentru candidatul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. „El nu va admite discriminarea și asimilarea forțată a minorităților etnice din Moldova”, a precizat reprezentantul comunității ruse.
Ghenadi Babaian, președintele comunității armenești din Chișinău, a subliniat că tânăra generație trebuie să învețe limba maternă și istoria patriei istorice, iar oamenii care cunosc mai multe limbi sunt mai bogați sufletește.
Edward Iaroșewski, președintele Societății poloneze din Moldova, a spus că politicienii din Moldova fac tentative de a dezbina societatea, unii trăgând-o spre Est, iar alții spre Vest. Însă unitate va fi numai dacă politicienii vor renunța la astfel de mesaje. Edward Iaroșewski e de părere că anume Igor Dodon este un politician echilibrat, care va putea contribui la întărirea unității societății moldovenești. În opinia acestuia, candidatul socialiștilor are și calitățile necesare, dar și experiență, pentru a îmbunătăți și situația economică a țării.
Ala Ursu-Antoci, pedagog, a criticat dur reforma în educație desfășurată în perioada când Maia Sandu era ministră, spunând că aceasta a ales să închidă instituții de învățământ. Maia Sandu este învinuită că a introdus teroarea la examenele de bacalaureat, iar acțiunile ei ar fi dus la abandonarea studiilor de către mai mulți copii.