Alegeri 2016 | Precizări privind eliberarea actelor de identitate în ajunul scrutinului electoral

  • 24 Octombrie 2016 17:42
Alegeri 2016 | Precizări privind eliberarea actelor de identitate în ajunul scrutinului electoral

ÎS „CRIS „Registru” aduce la cunoștința populației acțiunile întreprinse în vederea asigurării cetățenilor Republicii Moldova cu vîrsta peste 18 ani cu acte de identitate necesare pentru participarea la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, după cum urmează:

  1. Ziua de 30 octombrie 2016 a fost declarată zi lucrătoare, cu programul de lucru: 7.00 – 21.00 pentru membrii grupului de lucru al ÎS „CRIS „Registru”, precum și pentru salariații serviciilor eliberare a actelor de identitate ale Departamentului acte de identitate.
  2. În perioada 25.10.2016 – 30.10.2016, inclusiv în ziua desfășurării scrutinului electoral, la solicitarea cetățenilor Republicii Moldova cu vîrsta peste 18 ani, eliberarea buletinului de identitate provizoriu, se va efectua după cum urmează:

a) în mod gratuit, inclusiv celor care nu beneficiază de înlesniri la eliberarea acestui document potrivit prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.210 din 24.03.2014 „Cu privire la acordarea înlesnirilor la eliberarea actelor de identitate”;

b) în mod simplificat, după stabilirea identității și a statutului juridic (apartenenței la cetățenia Republicii Moldova), fără prezentarea obligatorie a documentelor de stare civilă:

  • în cazul în care solicitantul anterior a fost luat în evidență în Registrul de stat al populației și nu au intervenit schimbări în starea civilă și în datele personale ale solicitantului din momentul eliberării ultimului act de identitate;
  • în cazul în care au intervenit schimbări în starea civilă și în datele personale ale solicitantului și aceste schimbări, precum și documentele justificative eliberate de organele de stare civilă au fot actualizate în Registrul de stat al populației;

c) conform principiului teritorial de deservire a populației, și anume:

  • la serviciile eliberare a actelor de identitate (SEAI) în raza de competență teritorială a căreia solicitantul are înregistrare la domiciliu sau la reședință, care este valabilă;
  • în cazul în care solicitantul are înregistrare și la domiciliu și la reședință și acea din urmă este valabilă buletinul de identitate provizoriu se va elibera numai la SEAI în a cărei rază de competență teritorială acesta își are reședința valabilă;
  • cetățenilor cu vîrsta peste 18 ani, radiați din evidență – la SEAI amplasat în raza ultimului domiciliu sau, după caz, ultimei reședințe;
  • cetățenilor cu vîrsta peste 18 ani care anterior nu au deținut acte de identitate, buletinul de identitate provizoriu li se va elibera la SEAI în raza de competență teritorială a căreia solicitantul concomitent se va înregistra la domiciliu sau la reședință.

d) termenul de valabilitate al buletinului de identitate provizoriu se va stabili în funcție de motivul eliberării, dar nu va depăși un an, cu excepția cetățenilor Republicii Moldova care renunță la numărul de identificare de stat și la evidența automatizată în Registrul de stat al populației, cărora buletinul de identitate provizoriu li se va elibera pe termen de 10 ani.

  1. În perioada 25.10.2016 – 30.10.2016, inclusiv în ziua desfășurării scrutinului electoral se vor elibera,  în mod gratuit , adeverințele ce conțin date din Registrul de stat al populației sau din fișierul manual de evidență a persoanelor privind ultima înregistrare la domiciliu/reședință sau lipsa acesteia, la solicitarea cetățenilor Republicii Moldova cu vârsta peste 18 ani, care nu vor dispune de înregistrare la locul de trai, pentru a fi prezentate în ziua desfășurării scrutinului la secția/biroul electoral din raza de circumscripție.
  2.  Se va asigura confecționarea buletinelor de identitate în baza tuturor cererilor depuse în perioada 30.09.2016 – 27.10.2016 pînă la data de 28.10.2016, inclusiv și în cazul în care termenul limită al comenzii depășește această dată, indiferent de tariful achitat. La solicitarea cetățenilor care vor comanda buletinul de identitate în zilele de 28 și 29 octombrie, concomitent li se va elibera, în mod gratuit, buletinul de identitate provizoriu, pentru participare la alegeri.

În ziua desfășurării scrutinului electoral de către membrii grupului de lucru al ÎS „CRIS „Registru” va fi asigurată monitorizarea continuă a procesului de eliberare a actelor de identitate valabile.

          Pentru informații suplimentare vă puteți adresa la telefonul de contact al Call-centrului 14-909 sau (+373) 022-25-70-70 și la telefoanele de contact ale serviciilor eliberare a actelor de identitate.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău