Alegeri 2016 | Localitățile cu cei mai activi și cei mai pasivi alegători

  • 13 Noiembrie 2016 13:52
Alegeri 2016 | Localitățile cu cei mai activi și cei mai pasivi alegători

Președintele CEC Alina Russu a declarat că scrutinul de astăzi se desfășoară calm, fără încălcări grave, iar până la această oră nu au fost înregistrate incidente majore.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, localitatea cu cei mai activi alegători este satul Pocrovca din raionul Dodndușeni, unde până la ora 13.00 au votat 63% din alegătorii înscriși în liste, însă cu 4% mai puțin decât în primul tur de scrutin, iar cei mai pasivi sunt din cei satul Cărăcușenii Vechi din raionul Briceni. Aici au votat doar 8% dintre alegători.

Cei mai activi sunt alegătorii cu vârste cuprinse între 56 și 70 de ani, iar cei mai pasivi sunt tinerii cu vârsta de până la 25 de ani. Aproape 52% dintre persoanele care au votat sunt femei, iar 48% - bărbați.

Peste 2 milioane 800 de mii de alegători cu drept de vot sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani.

În cadrul scrutinului de astăzi au fost deschise 2081 de secții de votare. Potrivit membrului CEC, Vladimir Șarban, 30 de secții au fost deschise pentru cetățenii moldoveni din stânga Nistrului, care votează în număr mare, în cadrul turului doi de scrutin, cu circa 30% mai mulți decât la alegerile din 30 octombrie. 

Pe teritoriul Republicii Moldova cetățenii își pot exercita dreptul la vot în baza buletinului de identitate, cu fișa de însoțire, sau în baza buletinului de identitate provizoriu.

Persoanele care din motive de sănătate nu se pot deplasa la secția de votare mai pot solicita și astăzi votarea la locul aflării. Cererile pentru urna mobilă mai pot fi făcute în scris, până la ora 15.00, și trebuie să fie însoțite de certificat medical. Doar persoanele cu dizabilități de vedere pot cere votarea la locul aflării în formă verbală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău