Alegeri 2016: bugetul scrutinului prezidențial

  • 28 Septembrie 2016 18:25
Alegeri 2016: bugetul scrutinului prezidențial

Alegerile prezidențiale din acest an ar putea costa bugetul de stat circa 100 de milioane de lei, dacă eventual se va organiza și al doilea tur. Pentru organizarea primului tur sunt preconizate cheltuieli de 62 de milioane de lei.

Din bugetul de 62 de milioane de lei urmează să fie asigurată activitatea organelor electorale: consilii de circumscripție electorală, birouri electorale ale secțiilor de votare. De asemenea, bugetul prevede cheltuieli pentru serviciile tipografice, adică tipărirea tuturor documentelor electorale: procese-verbale, liste electorale,  buletine de vot.

Bugetul alegerilor este și pentru cheltuieli de transport, birotică și remunerarea persoanelor care vor fi antrenate în asigurarea procesului electoral. Totodată, 2,5 milioane de lei sunt alocați pentru instruiri.

Plafonul mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile prezidențiale din acest an constituie 65,7 milioane de lei. Ca bază de calcul se ia coeficientul de 0,5% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent anului alegerilor, înmulțit cu numărul alegătorilor.  În contul concurentului electoral pot transfera bani atât persoanele fizice, cât și cele juridice. Persoanele fizice pot depune sume și în numerar, și prin transfer în limită de 200 de salarii medii, iar în cazul persoanelor juridice – nu mai mult de 400 de salarii medii anuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău