Alegeri 2016: Campanie de monitorizare a încălcărilor în perioada electorală

  • 12 Septembrie 2016 21:30
Alegeri 2016: Campanie de monitorizare a încălcărilor în perioada electorală

Centrul de Analiză și prevenire a Corupției, alături de Centrul de Investigații Jurnalistice și Ziarul de Gardă, a demarat o campanie de monitorizare a încălcărilor în perioada electorală.

 

De asemenea, va fi monitorizată integritatea candidaților la funcția de președinte, iar cetățenii vor putea apela o linie verde pentru a semnala încălcările depistate.

 

Cele mai frecvente încălcări semnalate la scrutinele anterioare țineau de utilizarea resurselor administrative și de modalitățile de finanțare netransparente a campaniilor de promovare a unor candidați, a remarcat președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac. Ea a subliniat că toate abaterile de la legislație urmează să fie monitorizate, iar cetățenii le pot semnala pe portalul Anticoruptie.md.

 

”Invităm și pe colegii jurnaliști, și pe cetățeni se semnaleze orice încălcare în timpul campaniei electorale sau tot ce este legat de integritatea candidaților. Averi, legături cu firme, scheme, tot felul de afaceri dubioase pot fi semnalate pe Harta Corupției. Din experiența anilor precedenți, cunoaștem că unii candidați și partidele încearcă să utilizeze resursele administrative în mod abuziv, sunt tot felul de tertipuri și finanțări nu tocmai corecte, donații destul de dubioase”, a declarat Cornelia Cozonac.

 

De asemenea, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției a lansat o linie telefonică pentru asistență juridică gratuită în litigiile electorale. Serviciul este destinat cetățenilor, dar nu și candidaților înscriși în cursa electorală, a menționat președinta Centrului, Galina Bostan.

 

”De obicei, aceste apeluri telefonice se întețesc mai aproape de ziua alegerilor. Sun foarte multe apeluri, de la 7 dimineața până la 9 seara. Asta a fost la alegerile parlamentare. Până în ziua alegerilor, de obicei, sunt semnalate încălcări, iar în ziua alegerilor oamenii sună mai ales dacă nu pot să își exercite dreptul la vot”, a declarat Galina Bostan.

 

În cadrul campaniei va fi elaborat și un ghid pentru mass-media referitor la drepturile și obligațiile jurnaliștilor în campania electorală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău