Alegătorii care nu se pot prezenta, în ziua scrutinului, la sediul secției de votare, pot solicita să le fie adusă urna de vot mobilă

  • 08 Noiembrie 2021 13:17
Alegătorii care nu se pot prezenta, în ziua scrutinului, la sediul secției de votare, pot solicita să le fie adusă urna de vot mobilă

Comisia Electorală Centrală informează că alegătorii care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu se pot prezenta, în ziua alegerilor, în localul secției de votare,pot solicita biroului electoral, începând cu 7 noiembrie curent, votarea cu urna de vot mobilă, adică la locul aflării alegătorului.

Potrivit legislației electorale, cererile se fac în scris, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua alegerilor, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă și certificat medical.

Subliniem că, în contextul stării de urgență în sănătate publică, în ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării, fără obligația de a prezenta certificatul medical, doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19.

Persoanele care nu pot să depună personal la biroul electoral cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Cererile privind votarea la locul aflării din partea persoanelor cu dizabilități de vedere pot fi făcute inclusiv în formă verbală.

În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare va desemna, cel puțin doi membri ai biroului care se vor deplasa cu o urnă de vot mobilă și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze. Totuși, în contextul alegerilor locale subliniem că votarea la locul aflării poate fi solicitată doar în raza secției de votare unde își are înregistrarea la domiciliu/reședință alegătorul.

Persoanele menționate votează conform listei de alegători pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secției de votare în baza cererilor depuse. În lista electorală, în dreptul numelui persoanei respective se face precizarea „Votat la locul aflării”.

Amintim că, pe 21 noiembrie 2021, în 15 localități din țară vor avea loc alegeri locale noi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău