Alecu Reniță: Trebuie să spunem un adio ferm „lumii ruse”

  • 17 Mai 2023 12:23
Alecu Reniță: Trebuie să spunem un adio ferm „lumii ruse”

Rep. Moldova ar trebui să părăsească spațiul CSI, să se alinieze la sancțiunile înaintate Federației Ruse de Uniunea Europeană și să decomunizeze instituțiile publice și media de simboluri ale „Lumii Ruse”. Declarațiile au fost făcute astăzi, 17 mai, de reprezentanți ai primului Parlament al Rep. Moldova ales în mod democratic (1990 - 1994) și de membri ai Asociației Istoricilor, scrie Radio Chișinău.

Pentru integrarea în Uniunea Europeană, Rep. Moldova ar trebui să părăsească spațiul CSI, a spus în cadrul unei conferințe, istoricul Ion Negrei:

„Nu putem înainta, nu putem merge mai departe în UE având în spate această moștenire CSI-stă care s-a dovedit atât de nocivă, și în primul rând agresivă pe care noi o simțim în fiecare zi. Considerăm că în Adunarea Națională trebuie de subliniat și necesitatea evadării din spațiul propagandistic rusesc”, spune storicul Ion Negrei.

Trebuie să spunem un adio ferm „lumii ruse”, în special, prin securizarea spațiului informațional, prin ermetizarea acestuia de toată propaganda rusească, a declarat fostul deputat, Alecu Reniță:

„Noi trebuie să spunem foarte clar Adio lumii ruse, Adio imperialismului rusesc, Adio celora care vor să refacă Uniunea Sovietică. Trebuie să condamnăm toate formele de agresiune din spațiul post sovietic, și în primul rând de teroare la acre este supus vecinul nostru - Ucraina”, a declarat fostul deputat, Alecu Reniță.

Războiul din Ucraina este o afirmare a identității unei națiuni și ruperea de lumea rusă, iar Rep. Moldova ar trebui să preia exemplul țării vecine, a spus președintele Asociației Istoricilor, Anatol Petrencu:

„Războiul din Ucraina nu este o manifestare decât o manifestare a unei identități, a unei națiuni, se rup de lumea rusă prin ceea ce spun ei. Atenție la ceea ce spune Zelenski, el se adresează Ucraineni, Ucrainence, Ucraina, Ucrainean, ș.a. Chiar dacă în Ucraina trăiesc foarte mulți ruși, și alte naționalități. El se adresează națiunii majorități. Acest mesaj trebuie să fie susținut și aici în Rep. Moldova, este straniu că dispare această noțiune de național, eu nu mai vorbesc de român, la noi încă nu se ajunge la această noțiune de român”, spune , Anatol Petrencu.

Totodată, deputați ai Primului Parlament și membri ai Asociației Istoricilor au îndemnat cetățenii să vină pe 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, la adunarea „Moldova Europeană pentru a susține parcursul european al Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău