Alecu Reniță: La 28 iunie se împlinesc 80 de ani de când defuncta Uniune Sovietică a dezmembrat România. Uniunea Sovietică a dispărut, dar nu și nedreptățile pe care le-a făcut împotriva unității națiunii române

  • 26 Iunie 2020 13:49
Alecu Reniță: La 28 iunie se împlinesc 80 de ani de când defuncta Uniune Sovietică a dezmembrat România. Uniunea Sovietică a dispărut, dar nu și nedreptățile pe care le-a făcut împotriva unității națiunii române

La 26 iunie 1940 statul sovietic a înaintat un ultimatum statului român prin care cerea categoric ca România să renunțe pașnic la o parte din teritoriul său național în favoarea URSS, adică să cedeze Basarabia și Bucovina de Nord, amintește deputatul în primul Parlament, Alecu Reniță. El a venit cu un mesaj în contextul marcării a 80 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică.

Vă prezentăm mai jos declarațiile lui Alecu Reniță: 

Despre ziua de 28 iunie 1940 au curs râuri de minciună în Basarabia și în spațiul sovietic și, din păcate, mai continuă să curgă. Ideologia comunistă și propaganda sovietică au transformat tragedia unui popor dezmembrat și umilit la el acasă în mare sărbătoare oficială și bucurie pentru „eliberatori” și sclavi. Oricare alt punct de vedere, în afară de cel al Moscovei, asupra zilei de 28 iunie, însemna pentru orice moldovean în perioada de ocupație excluderea din viața socială, prigonire, închisoare și Siberia. Spaima de a spune adevărul despre ziua de 28 iunie 1940 a fost atât de mare pentru autorități, academie și savanți încât și astăzi, după 29 de ani de independență, se tace sau se perpetuează minciunile din timpul Uniunii Sovietice.

Adevărul transformat de către KGB în subiect-tabu este ca orice adevăr foarte simplu: la 26 iunie 1940 statul sovietic a înaintat un ultimatum statului român prin care cerea categoric ca România să renunțe pașnic la o parte din teritoriul său național în favoarea URSS, adică să cedeze Basarabia și Bucovina de Nord. În caz contrar URSS va declanșa război împotriva României. La fel, din documente se cunoaște că regele Carol II a decis să se supună condițiilor impuse de Stalin, să evacueze urgent armata și administrația, dar acea decizie fatală a însemnat nu numai dezmembrarea statului unitar național și sfâșierea poporului român în două, ci și un adevărat genocid pentru românii părăsiți, care au fost deznaționalizați, împrăștiați, deportați și exterminați fizic în gulagurile comuniste.

Cea mai urâtă, rău mirositoare și scârboasă minciună scornită de Kremlin despre ziua de 28 iunie a fost că în acea nenorocită și blestemată zi din vara anului 1940, noi, românii basarabeni și bucovineni, am fost salvați și eliberați de către ruși de sub talpa nemiloasă și jugul „ocupanților români”. Cărțile și manualele ticluite de „eliberatori” plesneau de ură împotriva românilor și a României, țară burgheză care „s-a folosit de slăbiciunea imperiului țarist din 1917 și a ocupat Basarabia, rupând-o cu forța de la Rusia”. Din acele manuale jegoase, amestecate cu o oribilă propagandă antiromânească, s-au scurs cele mai toxice deșeuri care au otrăvit mintea, sufletul și cugetarea a milioane de frați, care încetul cu încetul au devenit ostaticii teoriei staliniste că moldovenii și românii sunt două națiuni diferite și vorbesc două limbi diferite, că România ar vrea să-i asimileze, să-i transforme pe moldoveni în români etc. În fiecare clipă, oră, zi, săptămână, timp de o jumătate de secol, ți se băga pe gât de propaganda sovietică (radio, TV, presa scrisă, manuale, întruniri, evenimente) că jandarmul român are insomnie și stă în tufarii de pe dreapta Prutului și așteaptă momentul potrivit ca să treacă râul și să ocupe Basarabia. De fapt, ca moldovean, nu erai considerat cetățean sovietic deplin, dacă nu îți scăpărau ochii de ură atunci când rosteai cuvântul România. Și după prăbușirea URSS, triada Lucinschi-Voronin-Dodon, a avut misiunea -- sub masca apărării statalității și creării națiunii civice -- să promoveze moldovenismul stalinist, să cultive ura față de tot ce e românesc, să păstreze în Constituție art.13 și să scuipe conștient în istoria și identitatea propriului popor.

Mă adresez către moldovenii, care se bălăcesc de decenii în nămolurile toxice ale propagandei sovietice fără să se trateze, repetând papagalicește minciunile comisarilor roșii. E o rușine imensă să ajungi în secolul XXI, să stai în genunchi, să lingi talpa care te-a strivit și să-i mulțumești Moscovei că te-a rupt de la părinți, deportându-te într-un orfelinat sau lagăr de concentrare. Totuși, libertatea și democrația îți oferă șansa, stimate conațional, să cunoști adevărul și să gândești descătușat de stereotipurile cultivate de ideologii Kremlinului. Ai posibilități nelimitate să găsești pe internet documentele de epocă, să citești singur pactul Molotov-Ribbentrop, să vezi cu ochii tăi harta desenată de cei mai odioși criminali ai umanității Stalin și Hitler, prin care ei își împart banditește România, Polonia și Țările Baltice. Aruncă haina murdară și radioactivă de rob, care îți afectează creierul și îți întunecă gândirea, apropie-te de adevăr și de istoria ta veritabilă. Când o să te ridici pe picioarele tale, o să descoperi alte orizonturi și o să simți respectul și susținerea fraților tăi și a Europei civilizate.

La 28 iunie se împlinesc 80 de ani de când defuncta Uniune Sovietică a dezmembrat România și poporul român. Uniunea Sovietică a dispărut, dar nu și nedreptățile pe care le-a făcut împotriva unității națiunii române. Minciunile despre „eliberarea” Basarabiei și Bucovinei de către tancurile sovietice vor trece definitiv în manualele de psihiatrie, iar ziua de 28 iunie va fi declarată zi de doliu național. Chiar și după reîntregirea națiunii. Ea va fi ca un dangăt de clopot în memoria tuturor celor care au păstrat ființa românească în timpuri de restriște, dar și ca un avertisment tuturor colaboraționiștilor, cozilor de topor, slugilor și dodoniștilor care se dezic de Identitatea, Istoria, Neamul și Țara lor

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4
Nori împrăștiați
Umiditate:75 %
Vint:2,57 m/s
Wed
-0
Thu
-1
Fri
-2
Sat
-4
Sun
-3

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2242 -0.0705
USD 17.4569 -0.0280
RON 4.3540 -0.0147
UAH 0.6202 -0.0005
RUB 0.2319 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău